7 sfaturi pentru a crește copii educați financiar

Invata-ti copiii cum sa gestioneze banii:

1. Arata-i cum se castiga banii, nu doar cum se cheltuie

Daca fiul sau fiica ta te va vedea scotand bancnote din bancomat, ei vor credea ca acele dispozitive doar ofera bani. Fii sigura ca ei vor vedea, de asemeni, atunci cand vei depozita bani.

2. Invata-i sa aiba niste teluri si sa economiseasca pentru ele

Marcheaza un borcan cu o anumita suma de bani, pentru a putea fi folosit pentru ceva specific. Incepe cu ceva infim, sa zicem 15 lei, pentru a putea cumpara inghetata si bomboane. Colecteaza marunt in valoare de 15 lei in borcan si numara-i inainte de a cumpara dulciurile. Tine acesti bani separat, atunci cand mergi la magazin, pentru ca fiul sau fiica ta sa cumpere inghetata cu acei bani.

3. Fa diferenta intre „a vrea” si „a avea nevoie”

Ai „nevoie” de pantofi, dar „vrei” cea mai buna marca. Ai „nevoie” de mancare, dar „vrei” sa mananci la un restaurant. Aplica aceasta regula la orice lucru cumparat si la orice cerere a copiilor.

4. Fa alegeri, nu sacrificii

In loc sa zici „Nu ne permitem acest lucru„, „Acesta este prea scump” sau doar „nu„, inlocuieste comentariul cu unul care exprima o alegere intentionata. Exemple: „Vreau sa stam acasa si sa vizitam parcuri publice in acest an, pentru a putea economisi si a ne putea permite o vacanta anul viitor„. „Aleg sa iau cafea (apa sau suc) cu mine si sa nu cumpar de la un magazin, pentru a putea economsi acei bani pentru lucruri mai importante„. In loc de sentimentul ca „nu” inseamna sacrificiu, deficit sau jena, copiii invata ca viata este constituita din alegeri.

5. Arata copiilor ca tu iti faci planuri pentru viitori

Pe langa faptul ca folosesti un borcan pentru a putea cumpara dulciuri, asigura-te ca fiul sau fiica ta te aude cand discuti despre economisire pentru un acoperis nou, a termina de platit masina, pentru o zi de nastere, pentru educatia lor sau platirea facturilor la timp.

6. Ofera-le si altora

Pe langa acel borcan pentru inghetata, marcheaza altul pentru caritate. Fii sigura ca fiul sau fiica ta pun in acel borcan un procentaj din castigurile si alocatia lor. Si fii, de asemeni, sigura ca ei te vad pe tine cum le oferi altor persoane bani, fie ca este pentru o biserica, pentru o organizatie non-profit sau ca te oferi voluntara pentru o cauza caritabila.

7. Inchide canalul de cumparaturi de la televizor

Micsoreaza pe cat posibil timpul alocat pentru televizor, pentru a evita reclamele cu „cumpara-ma” care sunt dominante. De asemeni, arata copiilor tai trucurile de comercializare pe care le folosesc agentii de publicitate si fii sigura ca fiul sau fiica ta a inteles cum incearca acestia sa isi vanda produsul.

Sursa: 7p.ro



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.