Au fost desemnați câștigătorii concursului “Cel mai bun plan de afaceri 2017”

Finala concursului național pentru absolvenții instituțiilor de învățământ profesional tehnic secundar și postsecundar „Cel mai bun plan de afaceri, ediția 2017” s-a desfășurat la Academia de Studii Economice din Chișinău.

Concursul este la a 4-a ediție și, în acest an, este organizat de Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri (CEDA), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Tineretului și Sportului, cu suportul financiar al Fundaţiei „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein”.



18 participanți – finaliști ai concursurilor regionale «Cel mai bun plan de afaceri» – și-au prezentat business planurile în fața unei comisii de evaluare, formată din specialiști în domeniu, oameni de afaceri, reprezentanți ai Ministerului Educaţiei, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Tineretului și Sportului, dar și asociațiilor de business.

Finaliștii sunt absolvenți ai instituțiilor de învățământ profesional-tehnic, inclusiv centrele de excelență și colegiile din toate regiuniile Republicii Moldova: nord, centru și sud. Planurile concurenților prevăd afaceri în agricultură (miere de albine; melci pentru alimentare), sfera serviciilor (croitorie, servicii auto, servicii IT, prelucrare deșeuri); industria de prelucrare (procesare carne; producerea peleților din salcie), etc.

După ce a analizat toate planurile de afaceri, comisia de evaluare a desemnat următorii câștigători:

Locul I

  • Eugenia Gârlea, plan de afaceri în domeniul croitoriei;
  • Constantin Panainte, servicii reparație auto;
  • Cristina Babâră, cultivarea frunzelor de salată.

Locul II

  • Silviu și Alexandru Ceban, plan de afaceri în domeniul marketingului digital;
  • Eugen Șerdeșniuc, creșterea iepurilor.

Locul III

  • Cristina Coca, confecționarea vestimentației pentru femei;
  • Mihai Veveriță, procesarea cărnii și producerea cârnăciorilor;
  • Dmitrii Croitor, producerea produselor apicole;
  • Eugen Guțu și Vadim Panicerscii, reciclarea anvelopelor.

Câștigătorii s-au ales cu premii de valoare care vor fi utile în inițierea afacerilor (laptopuri, tablete, etc). De asemenea, ei pot urma cursuri de business la CEDA, dar și pot aplica la programul de granturi pentru finanțarea afacerilor.

Totodată, a fost alocat un premiu special din partea Ministerului Tineretului și Sportului, în valoare de 5 000 lei, pentru cea mai inovativă idee:

  • Ilona Slivca, servicii de imprimare prin sublimare;

Au fost decernate și diplome pentru profesorii și formatorii care au îndrumat tinerii în elaborarea planurilor de afaceri.
Concursul „Cel mai bun plan de afaceri” ediția din 2017 este organizat în cadrul Proiectului „Activitatea de instruire în domeniul antreprenoriatului și angajării în câmpul muncii”(MEEETA IV), cu scopul de a promova spiritul antreprenorial în rândul elevilor din instituțiile de învățământ profesional tehnic secundar şi post secundar, prin aprecierea celor mai bune planuri de afaceri elaborate de elevi în cadrul disciplinei Bazele Antreprenoriatului.

Sofia Şuleanschi, director executiv CEDA: «Participanții la concurs au venit cu idei inovative, cu spirit de inițiativă, iar în pregătirile pentru acest concurs, au deprins și competențe antreprenoriale. Îi încurajăm astfel să facă primii pași spre o afacere proprie, într-un mediu de afaceri concurențial».
Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri este o organizaţie non-guvernamentală, formată cu scopul de forma şi valorifica competențele profesionale, a inițiativei individuale și a spiritului antreprenorial prin educație, inițierea și dezvoltarea afacerilor.





Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.