Contractul semnat de ODIMM şi Comerţbank oferă antreprenorilor garanţii financiare mai avantajoase

Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) şi BC „Comerţbank” SA au semnat un nou contract de colaborare, care prevede simplificarea şi îmbunătăţirea procedurii de garantare a creditelor acordare IMM-urilor. Aceasta este prima bancă-parteneră a ODIMM care a semnat documentul respectiv, astfel acceptând condiții mai avantajoase de acordare a creditelor IMM-urilor care nu dispun de suficient gaj.

Prevederile contractului au fost convenite anterior în cadrul unei ședințe comune, organizate de ODIMM cu toate băncile-partenere, cu scopul de a facilita condițiile de garantare a creditelor acordate IMM-urilor prin intermediul Fondului de stat de Garantare a Creditelor (FGC), gestionat de ODIMM.

Noul contract presupune simplificarea procedurii de garantare şi executare a garanţiei financiare. Conform procedurii anterioare garanţia se executa după realizarea gajului de către bancă. Potrivit noii proceduri, garanţia se execută în două etape – la 90 de zile de la înregistrarea întârzierilor la achitarea creditului în proporţie de 50 la sută din angajamentul garanţiei şi după realizarea gajului.

În acelaşi timp au fost majorate plafoanele de garantare pentru produsele existente până la 5 mln. lei şi a fost redus comisionului anual achitat pentru eliberarea garanție de la 1,5 și 2% la diferite produse, până la 0,5% pentru toate produsele.

Noul contract include şi un nou produs de garantare, dedicat întreprinderilor gestionate de femei antreprenoare, care prevede acordarea de garanţii financiare până la 700.000 lei, cu rata de acoperire de până la 70% din valoarea creditului, pe o perioada de garantare de până la 60 luni. Comisionul anual va fi același ca și la celelalte produse garantate – de 0,5 % anual din suma garanției.

FGC este gestionat de ODIMM și are ca scop facilitarea accesului Întreprinderilor Mici și Mijlocii la resursele împrumutate. Fondul garantează 50 sau 70 la sută din creditele accesate de întreprinderi nou-create, întreprinderi care au mai mult de un an de activitate, întreprinderi exportatoare de mărfuri şi materiale, întreprinderi gestionate de tinerii antreprenori cu vârsta cuprinsă între 18-30 ani și întreprinderi gestionate de femei. Garanțiile financiare acordate pot acoperi până la 70 la sută din credit.

Până în prezent cu suportul Fondului de Garantare a Creditelor (FGC) au fost acordate garanţii financiare în valoarea de cca 48 mil. lei, la peste 230 de companii, care au obţinut credite bancare în valoare de cca 132 milioane lei, acestea contribuind la implementarea proiectelor investiţionale în valoare cumulativă de cca 207 mil. lei.

Pe parcursul activității, ODIMM colaborează cu mai multe bănci comerciale din Republica Moldova, printre care „FinComBank” SA, BC „Moldova-Agroindbank” SA, BC „Victoriabank” SA, Banca Comercială Română Chişinău SA, BC „ProCredit Bank” SA, BC „Moldindconbank” SA, BC „Comerţbank” SA.

Sursa: ODIMM



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.