Cum câștigi din scăderea pieței financiare

Chiar și atunci când piețele de capital suferă căderi masive este posibil să faci bani. Trendul crescător este un moment oportun să cumperi acțiuni la prețuri bune și să le vinzi atunci când valoarea lor crește, însă trendul descrescător oferă și el oportunitățile lui.

Optimismul nemărginit și convingerea unor brokeri că prețul acțiunilor va crește mereu nu face întotdeauna bine randamentului unui portofoliu, așa cum istoria se încăpățânează să ne arate.

Cu toții ar trebui să fim deja conștienți de faptul că ciclurile economice există și că sunt perioade când diferite sectoare cad iar altele cresc. În trendurile de scădere, diminuarea prețurilor acțiunilor nu mai șochează pe nimeni și devine aproape normală. Pentru investitori, este imperativ să recunoască începutul unei contracții și imediat să ia măsuri decisive menite să protejeze profiturile, să minimizeze riscul și să se poziționeze pentru noi oportunități.

Totuși nu trebuie să fie numai așa, se pot face bani și din scăderea piețelor. Să ne concentrăm câteva minute asupra unor oportunități de profit și tactici aplicabile în perioadele de scădere a piețelor financiare.

O modalitate de a face bani la începutul unui trend descrescător este de a cumpăra obligațiuni. Această afirmație se bazează pe premisa că, în general, obligațiunile cresc atunci când prețul acțiunilor cade și invers, atunci când prețul acțiunilor crește, valoarea obligațiunilor scade.

Motivul ar fi că ambele instrumente de investiție sunt țintite de aceeași bani, atunci când se retrag din piețele de acțiuni se refugiază în obligațiuni. Daca nu sunteți familiarizați cu investițiile în obligațiuni puteți alege fondurile de investiții care investesc preponderent în acestea.

O altă modalitate este vânzarea în lipsă, trebuie de știut, că vânzarea în lipsă, poartă aceleași riscuri ca și cumpărarea de acțiuni.

Majoritatea investitorilor cumpără acțiuni cu speranța că valoarea lor va crește în timp, pe de altă parte vânzătorii în lipsă apelează la contractele futures și CFD sau împrumută acțiuni pe care le vând cu scopul de a le cumpăra ulterior la un preț mai mic, câștigând astfel diferența.

Împrumutul de acțiuni prezintă mai multe dezavantaje pentru cel care împrumută, printre care, cel mai important dezavantaj este faptul că oricând i se poate cere returnarea acțiunilor, moment în care acestea trebuie să fie cumpărate la prețul existent atunci în piață.

Pentru un investitor care nu are experiența acestor practici există posibilitatea de a investi în fonduri de investiții de tip SHORT, care investesc preponderent în astfel de modalități de vânzare și care aduc profituri frumoase atunci când piața scade.

Alte dezavantaje ale vânzării în lipsă comparată cu cumpărarea de acțiuni sunt reprezentate de faptul că nu se încasează dividende, investitorul nu beneficiază de drepturile unui acționar iar taxele și comisioanele aferente împrumutului de acțiuni sunt un aspect ce trebuie luat în considerare.

O altă metodă de a câștiga când piețele de capital își dau duhul este investiția în active refugiu cum ar fi aurul și arta.

Aurul este considerat o investiție de refugiu pe timp de criză, când majoritatea activelor financiare pot suferi deprecieri importante. Oricine poate investi în aur prin tot felul de metode. Metoda clasică este achiziția de lingouri, monede sau bijuterii, totuși trebuie să luăm în seamă riscul depozitării. Investiția în aur poartă aceleași riscuri generale ca și restul investițiilor, asta înseamnă că valoarea lui poate crește și poate scădea la fel ca orice alt activ.

Suma minimă necesară investiției este stabilită în funcție de caracteristicile fizice ale aurului și de greutatea lui, care poate varia de la câteva grame până la 1 kilogram. Pe lângă riscul depozitării există un risc că ceea ce cumpărați să nu fie aur sau să fie aur cu o puritate mult mai mică decât vi se spune, de aceea este bine ca achiziția metalului prețios să se realizeze prin intermediul băncilor, astfel există garanția că metalul este într-adevăr aur la o puritatea cunoscută și certificată.

Totuși costurile unei asemenea achiziții sunt încă destul de piperate.

O altă metodă de investiție este deschiderea unui cont de tranzacționare online la una din multele platforme care tranzacționează instrumente financiare bazate pe aur ca și activ suport. Această metodă trebuie să fie folosită cu grijă pentru că multe platforme nu sunt reglementate sau sunt asimilate platformelor de Forex care de asemenea nu se află sub reglementările și supravegherea Autorității de Supraveghere Financiară.

Investiția în artă poate aduce multă satisfacție cu o sumă minimă necesară pentru a începe de numai câteva sute de euro. De asemenea documentația ce însoțește tranzacțiile în această piață este minimă. Achiziția de opere de artă reprezintă și ea un “refugiu”, pentru că nu se corelează cu investițiile tradiționale. Totuși arta reprezintă o investiție pe termen mediu spre lung. Riscurile aferente acestui tip de investiție sunt cele legate de furt, deteriorare, degradare, pe când costurile principale sunt cele legate de comisioanele de tranzacționare, asigurare, depozitare și evaluare. O mare problemă reprezintă și stabilirea valorii investiției, cuantumul acesteia se poate estima numai prin comparația cu tranzacții ale unor opere similare sau prin angajarea unui evaluator autorizat.

Deși am aflat câteva metode prin care poți câștiga atunci când piața financiară cade, am aflat și că aceste metode necesită o oarecare experiență sau cunoștințe financiare minime. Dacă nu posezi aceste abilități poți, oricând, să apelezi la investiția prin unități de fonduri de investiții specializate în aceste metode. Prin ele poți să profiți de oportunitățile care apar din scăderea piețelor financiare iar costurile sunt mult scăzute comparate cu costurile unei investiții individuale.

Sursa: Despre Investiţii



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.