Doar 18% dintre români vor educație financiară în școli, deși au cele mai slabe cunoștințe financiare din UE

Educație financiară

Doar 18% dintre români se așteaptă ca educația financiară să fie predată în școală, iar 42% consideră că aceasta trebuie oferită de bănci și de specialiști în finanțe, în condițiile în care românii sunt codașii Europei în privința nivelului de cunoștințe financiare, potrivit unor studii prezentate joi de Banca Comercială Română (BCR), în cadrul unei conferințe de presă, relatează profit.ro.

Românii se numără printre cei mai puțin educați oameni la nivel global din punct de vedere financiar, România ocupând locul 123 într-un top care cuprinde 143 de țări, iar la nivelul Uniunii Europene se clasează pe ultima poziție, potrivit unui studiu prezentat recent de Adrian Marin, membru în Comitetul Director al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare din România (UNSAR), scrie news.ro.

În aceste condiții, procentul celor care așteaptă educație financiară din partea unei bănci este de peste două ori mai mare decât cei care consideră că aceasta ar trebui predată în școală, potrivit studiului ”Românii și educația financiară”, realizat de BCR și compania de cercetare Unlock.

”O explicație a acestei diferențe ar fi că sistemul de învățământ are lipsuri, se luptă cu anumite probleme, iar oamenii se simt mai aproape de bănci, cu care au o relație mai strânsă”, a declarat vicepreședintele de retail al BCR, Dana Demetrian, într-o discuție cu jurnaliștii.

Prin educație financiară, 75% dintre românii înțeleg că trebuie să împrumute bani numai atunci când sunt siguri că îi pot da înapoi, iar 66% dintre ei consideră că educația financiară înseamnă să nu cheltuiască mai mult decât câștigă.

”Procentul celor care înțeleg prin educație financiară a fi capabil să faci economii este abia pe locul al treilea. Există o diferență față de țările mai dezvoltate, unde această a treia categorie este pe prima poziție”, a spus Demetrian.

BCR a inaugurat un nou concept de agenție bancară, denumit Centrul de Dialog Financiar, prin care vrea să le ofere clienților educație financiară.

Sursa: profit.ro



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.