Instrumente financiare derivate pentru Moldova

Ce ne încurcă nouă să lansam ca şi în România, instrumente financiare derivate, având ca activ suport acţiuni de pe Frankfurt Stock Exchange ca: ale Adidas, ale Bayer, ale Bayerische Motoren Werke, ale E.ON şi ale Deutsche Bank?

Bursa Sibex din România relatează într-un comunicat că:  „Aceste contracte futures au fost concepute pentru a oferi investitorilor posibilitatea de a obţine un beneficiu maxim din mişcările de preţ ale activelor suport, fără a induce însă riscul valutar, preţul de tranzacţionare şi marjele fiind denominate în lei. Astfel, preţul de tranzacţionare va fi egal cu valoarea în euro a acţiunii activ suport dar va fi exprimat în lei la o paritate convenţională de 1 euro = 1 leu. În cazul acestor instrumente, au fost stabiliţi multiplicatori diferenţiaţi, pentru a oferi un echilibru între câştigul potenţial şi marja necesară”.

Reprezentanţii acestei burse dau exemple şi explicaţii: „În cazul contractului futures DEADD (ce are activ suport acţiunile Adidas), preţul de tranzacţionare va fi de 75,84 (euro pe Frankfurt Stock Exchange, respectiv lei pe piaţa Sibex), iar multiplicatorul este de 10. Dacă un investitor cumpără sau vinde 1 contract DEADD la un preţ de 75,84, orice variaţie de 1 euro a cotaţiei va avea drept rezultat un câştig sau o pierdere de 10 lei în contul său. Marja necesară pentru acest contract este de 40 de lei pentru o expunere de 758,4 de lei, oferind astfel un levier de 18,96.

Totodată, în cazul contractului futures pe acţiunile E.ON AG, tranzacţionat sub simbolul DEEON şi un multiplicator de 100, variaţia cu 1 euro a cotaţiei contractului DEEON (de exemplu: de la 75 la 76 euro/acţiune) va avea drept rezultat o variaţie de 100 lei în contul investitorului”.

Toate aceasta se face pentru a oferi investitorilor o gamă cât mai diversificată de instrumente financiare.

Piaţa de capital din Republica Moldova duce lipsă de instrumente financiare, deja este timpul să luăm exemplul Poloniei şi României nu doar la nivel declarativ, dar şi la nivel practic.

Autor: Dionisie Comerzan



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.