2015: Top provocări economice

anatol-caslaru_1Anul 2015 va fi unul destul de complicat pentru continentul european. Pericolele vin atat din vest, cat si din est. Moldova (cu economia ei mica), asezata la intersectia drumurilor, va simti toate vanturile reci indiferent din ce directie vor veni. Iar instabilitatea politica interna, daca se va mentine, nu va face decat sa toarne gaz peste flacara instabilitatii, ce a cuprins regiunea.

Factorul extern este cel ce va genera cele mai multe provocari carora va trebui sa le facem fata.

a) Conflictul ruso-ucrainean este inca destul de fierbinte, cu toate consecintele ce le genereaza pentru economiile ambelor tari, dar si ale vecinilor. Economia ruseasca a intrat in declin (sanctiuni, preturi mici la petrol, razboi), iar cea ucraineana va fi puternic pe minus si in 2015, chiar cu riscul de default. Iar atunci cand la vecini e pojar, exista riscul ca acesta sa se extinda si peste gard sau cel putin sa-ti provoace niste arsuri. In aceste doua tari Moldova livreaza aproape 24% din marfurile exportate (datele BNS pentru ianuarie-noiembrie 2014 arata ca 18,9% din exporturi au fost directionate spre Rusia, iar 4,7% spre Ucraina. Aici trebuie sa mentionam ca cifrele sunt nefiresti de mici ca urmare a razboiului comercial pornit de Rusia impotriva R. Moldova prin tot felul de embargo-uri, dar si ca urmare a restrangerii cererii interne in Ucraina). Totodata, in Rusia lucreaza permanent sau sezonier un numar important de moldoveni, iar o eventuala expulzare in masa a moldovenilor se va face bine simtita (bani mai putini intrati in tara, dar si mai multe persoane care vor cere locuri de munca de la Guvern). Chiar si fara expulzarea fortata, unii dintre conationalii nostri se vor vedea nevoiti sa revina acasa sau sa trimita mai putini bani in situatia in care economia ruseasca e in plin picaj.

Se merita sa aminitim aici si de previziunele pentru 2015 ale analistilor de la “Grupului Eurasia” care nu exclud imixtiunea politică și militară a Rusiei. În cercetare se preciza că tentativele lui Putin de a sfida suveranitatea țării noastre sunt tot mai evidente

b) Si economia Uniunii Europene nu este in cea mai buna forma, adica e in plin proces de contractie. Anul 2015 e sub zodia deflatiei, a pericolului cu numele Grecia, dar si a riscurilor ce pot veni din Marea Britanie – se vorbeste tot mai mult despre posibila iesire a Marii Britanii din UE. Totusi trebuie sa punctam un detaliu: chiar si in aceasta situatie, UE va ramane principalul partener al Moldovei, fie atunci cand este vorba de relatii comerciale sau atunci cand vorbim de suportul financiar primit din exterior.

Mediul de afaceri va trebui sa faca fata in acest an unui credit tot mai scump, dar si unei penurii cronice de investitii straine. Banca centrala in dorinta sa de a tempera deprecierea leului, dar si inflatia ar putea sa mai umble la rata de baza (instrumentele monetare), dupa ce a mai majorat-o anterior . Adica sa mai dea un semnal pentru scumpirea creditului intern.

Cat priveste investitiile straine, apoi stam prost de tot. In noua luni 2014, in Moldova au intrat investitii straine directe in suma de 296,22 milioane USD si au iesit in suma de 152,15 milioane USD, adica soldul net a fost de numai 144,07 milioane USD. In 2015 situatia va fi la fel de trista.

Sistemul bancar. Cu trei banci aflate sub administrarea speciala/fortata a Bancii Nationale, sistemul bancar a intrat in 2015 destul de slabit si de expus riscurilor, dar si destul de sifonat la capitolul “grad de incredere”. De fapt, ceea ce s-a intamplat in 2014 in sistemul bancar este rateul anului pentru BNM. Este inadmisibil ca autoritatea de supraveghere si de reglementare sa nu observe ca ceva se intampla in gradina ei si sa lase ca lucrurile sa degenereze in asa hal, adica 3 banci din 15 sa fie in prag de colaps, iar statul sa scoata de urgenta bani din rezerva ca sa le salveze. Pentru astfel de rateuri prin alte parti se raspunde altfel.

Reforme. Anul 2015 a inceput cu stangul in ceea ce priveste reformele. Procedurile de formare a guvernului se cam intind, dupa care va veni randul echipelior ministeriale, adica in perioada pana la intrarea in puterile depline a Guvernului nu putem vorbi despre lansarea in forta a programului de reforma. De asemenea, linistea politica este destul de fragila si, respectiv, nu trebuie neglijat si pericolul unei crize politice, generata atat de actori interni, cat si externi. Concluzia, lipsa reformelor si crizele sunt maladii grave pentru o economie care incearca sa se dezvolte.

In loc de epilog

Anul 2015 va fi unul relativ bun pentru consumatorii de materii prime. Pretul petrolului a cazut si acolo va ramane si pe parcursul lui 2015, iar preturile la alte materii prime sunt si ele in scadere.

autor: Anatol Câșlaru



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.