5.000 de participanți la Forumul Economic de la Sankt Petersburg

Rusia a inaugurat joi Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg, cea mai mare reuniune de acest fel din ţară, în condiţiile în care ţara este supusă, de circa un an, sancţiunilor impuse de Occident pentru rolul său în criza ucraineană, sancţiuni ce ar putea fi extinse, informează agenţia EFE.

Rusia apreciază atitudinea partenerilor străini care au venit la Sankt Petersburg şi au demonstrat că îşi urmăresc propriile interese mai mult decât liniile politice directoare„, a afirmat vicepremierul rus Serghei Prihodko, la deschiderea reuniunii la care participă circa 5.000 de oameni de afaceri.

Pentru noi este, în mod special, important că, în pofida intenţiilor de izolare a Rusiei şi a sancţiunilor impuse de o serie de state, la forum sunt mai mulţi participanţi decât la ediţia de anul trecut„, a adăugat oficialul rus.

Economia rusă, fără îndoială, a suferit impactul sancţiunilor internaţionale iar criza economică, acutizată de scăderea preţurilor la petrol, va continua, după cum a subliniat fostul ministru de Finanţe, Alexei Kudrin.

Rusia este în mijlocul furtunii„, a spus Kudrin, care a avertizat că rezultatele economice din primul trimestru al acestui an, mai bune decât de estimase, nu trebuie să aducă dezamăgire.

Potrivit lui Kudrin, principalele riscuri pentru economia rusă derivă din incertitudinile privind caracterul pe care îl va avea dezvoltarea relaţiilor Rusiei cu Occidentul, marcate în prezent de războiul sancţiunilor.

Nu este adevărat că ne-am întors spre Orient„, a spus vicepremierul rus Igor Șuvalov, care a subliniat că Rusia vrea să coopereze cu ţările orientale în acelaşi fel ca şi cu Occidentul.

El a explicat că este vorba doar despre un proces de diversificare, precum acela la care a apelat Europa în privinţa surselor de aprovizionare cu hidrocarburi.

Miercuri, ţările din UE au decis să extindă cu şase luni actualele sancţiuni economice impuse Rusiei, până la finele lui ianuarie 2016, conform unor surse diplomatice europene.

Decizia formală urmează a fi adoptată de miniştrii de Externe la Consiliul ce va avea loc luni, la Luxemburg.

Vicepreşedintele băncii ruse VEB, Andrei Klepach, a afirmat că sancţiunile occidentale împotriva Rusiei ar putea fi prelungite mai mult de şase luni.

Nu cred că sancţiunile vor fi extinse jumătate de an, ci mult mai mult„, le-a declarat el jurnaliştilor la forum.

Consilierul prezidenţial rus Andrei Belousov a avertizat că Rusia „nu exclude” o prelungire a sancţiunilor, dacă Uniunea Europeană decide extinderea sancţiunilor economice împotriva ţării.

Vom vedea ce decizii vor fi luate şi vom acţiona conform propriilor interese„, a spus Belosov.

sursa: agerpres.ro

In this article


Join the Conversation

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.