Expert-Grup: O provocare majoră pe termen mediu și lung pentru economia moldovenească este asigurarea unei creșteri respectabile de 5%-7% a PIB-ului

Centru Analitic Independent Expert-Grup a lansat azi la Chişinău cea de 11-a ediţie a publicației MEGA: Analiza Creşterii Economice din Moldova pentru 2014-2015. Autorii publicaţiei au scos în evidenţă principalii factori ce au influenţat evoluţia economiei naţionale în 2014 şi, totodată, au făcut o serie de prognoze pentru următorul an economic. La eveniment au participat reprezentanţi ai instituțiilor de stat, ai Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), mediului privat, ai băncilor comerciale, precum şi reprezentanţi ai misiunilor diplomatice, mediului academic și societății civile.

Anul 2014 poate fi calificat drept unul bun pentru economie, suţin autorii publicaţiei, mai ales dacă ţinem cont de contextul intern și extern nefavorabil pentru creșterea economică. Totuși, potrivit lor, factorii de conjunctură – inclusiv deprecierea leului moldovenesc, precum și „bonusurile electorale” oferite de guvern unor producători și consumatori – au avut un rol major în alimentarea creșterii.

Conform estimărilor Expert-Grup, anul acesta vom avea o creştere economică de 2%, având în vedere încetinirea avansului economic în a doua jumătate a anului de +0.8%.

„Rezultatul nu este unul atât de rău, dacă luăm în considerație mediul economic, politic și de securitate dificil din regiune, precum și aplicarea restricțiilor comerciale pentru anumite produse agro-alimentare de către Federația Rusă…”, a declarat directorul Centrului, Adrian Lupuşor.

De asemeanea, el a mai declarat că în 2015 economia naţională va trebui să facă față unor noi provocări, inclusiv celor legate de liberalizarea comerțului cu UE, de revenirea pe piețele estice și de condițiile climaterice care ar putea să fie mai puțin favorabile decât în 2013-2014. Conform estimărilor econometrice ale Expert-Grup, în următorul an economia moldovenească va crește cu circa 4,0% (+/- 0,5 la sută). Ei anticipează că toate sectoarele economiei vor avea contribuții pozitive, chiar dacă unele vor fi modeste la acest avans economic.

„Riscurile în adresa acestei prognoze sunt orientate în jos. Din perspectiva ofertei interne, un risc major în adresa acestei prognoze este rezultatul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014 și instabilitatea politică care ar putea urma.”, susţin experţii. Totodată, aceştia iau în calcul şi situația geopolitică complicată din regiune. Astfel, conflictul din estul Ucrainei inevitabil va fi simțit de economia moldovenească.

În context, o altă potențială sursă de riscuri este sectorul bancar, unde, după o perioadă prea lungă de ezitare și cântărire a opțiunilor, noua guvernare ar putea fi nevoită să aplice măsuri drastice pentru stabilizarea și asanarea sectorului.

Pe termen mediu și lung o provocare majoră pentru economia ţării noastre este asigurarea unei creșteri calitative de 5%-7% a Produsului Intern Brut (PIB), iar pentru a transpune această creștere în realitate, autorii publicaţiei susţin că este necesară dezvoltarea sectorului IMM-urilor, subvenționarea marilor investiții de capital în agricultură. De asemenea, este important să fie susținute eforturile de publicitate și marketing în sectorul industrial și integrarea firmelor moldovenești în rețelele de distribuție europene.

În concluzie, economiştii Centrului au menţionat că pentru a facilita avansul economic și creșterea standardelor de viață, este necesar ca viitorul legislativ şi guvern să promoveze în continuare reforma sistemului educațional, consolidarea fiscală, sporirea transparenței și rezilienței sistemului bancar, reforma sistemului justiției, reforma sistemului de pensionare și nu în ultimul rând modernizarea sistemului de calitate.

MEGA este o publicație bi-anuală elaborată de către EXPERT-GRUP, scopul căreia este de a dezvălui esenţa evoluţiilor economice în Moldova De a analiza politicile economice şi a oferi recomandări asupra strategiilor de dezvoltare economică a ţării.

Publicaţia apare din 2009 cu suportul financiar al Parteneriatul Global pentru Responsabilizare Socială (GPSA), Banca Mondială.

 



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.