Grupul austriac Raiffeisen Bank International (RBI) se află sub supravegherea autorităţilor de reglementare din UE şi SUA pentru că ar fi gestionat o vânzare de obligaţiuni realizată de banca VEB, care se află pe lista sancţiunilor impuse de Statele Unite şi Uniunea Europeană.
Subsidiara Raiffeisen din Rusia a fost unul dintre cei trei consultanţi care au organizat o vânzare de obligaţiuni în valoare de 10 miliarde de ruble (183 de milioane de dolari SUA) a Băncii pentru Dezvoltare VEB, relatează Bloomberg.
În aceste condiţii, autorităţi din SUA şi UE încearcă să afle dacă tranzacţia a fost gestionată numai de divizia Raiffeisen din Rusia şi dacă banca-mamă avea cunoştinţă despre această operaţiune.
„Raiffeisen Bank International respectă întru totul aplicarea sancţiunilor şi acordă atenţie respectării sancţiunilor la nivelul întregului grup, în conformitate cu posibilităţiele legale şi necesităţile de pe pieţele locale„, a declarat Susanne Langer, purtător de cuvânt al RBI.
Langer a precizat că subsidiara din Rusia nu a încălcat aplicarea sancţiunilor.
Sancţiunile impuse asupra companiilor din Rusia, pe fondul conflictului din Ucraina, presupun ca băncile din SUA şi UE să nu acorde împrumuturi pe termen lung companiilor vizate şi să nu gestioneze vânzări de obligaţiuni ale acestora. În schimb, aceste măsuri nu interzic diviziilor locale să participe în tranzacţii precum cea organizată de VEB, atât timp cât vânzarea nu se face la nivel internaţional şi nu este efectuată de cetăţeni din UE sau SUA.
Pentru Raiffeisen, a doua mare bancă din Europa de Est după UniCredit, Rusia a fost în ultimii trei ani cel mai important generator de profit. Profitul înainte de taxe al Raiffeisen în Rusia a scăzut cu 28% în primele nouă luni ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 367 de milioane de euro.
Sursa: Mediafax.ro