Banca Națională a Moldovei în parteneriat cu Facilitatea de Dezvoltare a Fondului European pentru Europa de Sud-Est a organizat, astăzi, 6 mai, o masă rotundă cu genericul „Siguranța plăților fără numerar”.
La eveniment au participat patru experți din sectorul bancar, care activează în cadrul unor bănci licențiate, directorul Departamentului sistemul de plăți din cadrul BNM, Igor Munteanu, precum și reprezentantul Inspectoratului General al Poliției, Igor Chemencdji.
Cei prezenți la eveniment au trecut în revistă subiecte ce țin de standardele de securitate pentru tranzacţiile efectuate cu și fără prezența fizică a cardurilor, blocarea instrumentelor, serviciul SMS notificări, obligațiile şi răspunderea deținătorilor de carduri, iar pe final au venit cu unele recomandări pentru utilizarea sigură a cardurilor de plată şi a Internet Banking-ului.
„Standardul internațional de siguranță în cazul plăților fără numerar în cadrul comerţului electronic este sistemul 3D Secure. La efectuarea unei plăţi pe internet, utilizarea unei parole dinamice este mult mai sigură, întrucât pentru fiecare tranzacție este necesară o parolă unică care este expediată exclusiv deținătorului de card”, a declarat Elena Gligor, șefa grupului securitate a Departamentului Carduri de la o bancă licențiată
Marina Moraru, manager e-Produse a spus: „Majoritatea băncilor oferă servicii de informare prin SMS despre tranzacțiile reușite sau nereușite. Astfel, în cazul în care nu recunoașteți o tranzacție puteți anunța banca, la care aveți deschis un cont, care va bloca imediat cardul. Cetățenii nerezidenți pot beneficia pe același principii de notificări prin e-mail la efectuarea tranzacțiilor.”
La rândul său, Sergiu Stoianov, șef adjunct al Departamentului Carduri a menționat că cele mai actuale sisteme de monitorizare a fraudelor sunt sistemele de Online Monitoring, care permit băncilor verificarea tranzacțiilor în regim online. “Astfel, dacă întru-un timp scurt de pe același card se fac tranzacții în două țări diferite, atunci aceasta se consideră suspectă. În acest caz banca va contacta clientul și îl va întreba dacă a făcut sau nu această tranzacție pentru a se lua măsuri de precauție.”
Viorica Furculița, șef al Departamentului Carduri a menționat că „Majoritatea băncilor migrează portofoliile de carduri pe tehnologiile cu microprocesor. Aceasta este și o cerință a sistemelor internaționale de plăți MasterCard și VISA. Cardurile cu microprocesor sunt mult mai sigure pentru deținători, întrucât este aproape imposibil să reproduci un astfel de card.”
Potrivit lui Igor Munteanu, directorul Departamentului sistemul de plăți din cadrul BNM, în Republica Moldova „La sfârșitul anului trecut, aproximativ 45% dintre cardurile de plată erau dotate şi cu microprocesor, iar rata de creștere este destul de accelerată inclusiv datorită faptului că sistemele internaţionale de plăţi impun anumite restricţii băncilor în vederea diminuării utilizării cardurilor dotate doar cu bandă magnetică”.
Reprezentantul Inspectoratului General de Poliție, Igor Chemencedji, a declarat că de la începutul anului 2015 au fost deschise 20 de cauze penale pentru fraude la tranzacțiile efectuate pe Internet, 90% dintre care au fost efectuate din afara Republicii Moldova.
Imaginea video a evenimentului:
Evenimentul de astăzi este parte a campaniei naționale de informare „Plăți fără numerar: Simplu. Sigur. Comod”, lansată la 15 decembrie 2014.
Sursa video: Privesc.Eu