BERD va prelua 30% din acţiunile Raiffeisen Bank Aval din Ucraina

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a preluat, miercuri, o participaţie de 30% la subsidiara din Ucraina a grupului bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI), transmite Interfax Ucraina.

Raiffeisen Bank Aval (RBA) este a doua mare bancă ucraineană deţinută de un grup financiar occidental. Are 600 de filiale şi peste 2,8 milioane de clienţi.

BERD şi Raiffeisen Bank International vor participa la majorarea capitalului Tier 1 al RBA cu 122 milioane de euro. Majorarea capitalului va fi discutată la Adunarea Generală a Acţionarilor RBA din 3 decembrie 2015.

Participaţia deţinută de RBI în subsidiara sa din Ucraina va fi redusă de la 96,2% la aproximativ 67%.

BERD intenţionează să achiziţioneze 27,64 miliarde de acţiuni comune ale Raiffeisen Bank Aval în cadrul majorării de capital.

‘Prin achiziţionarea participaţiei, BERD va întări baza de capital a Raiffeisen Bank Aval alături de RBI, contribuind la recapitalizarea atât de necesară a sectorului bancar ucrainean şi extinzând cooperarea de lungă durată cu Raiffeisen Bank International’, a afirmat Nick Tesseyman, director în cadrul BERD.

‘Parteneriatul cu BERD reprezintă o confirmare a stabilităţii şi a solidităţii Raiffeisen Bank Aval şi demonstrează că Raiffeisen Bank International se află în direcţia potrivită în acest mediu dificil din Ucraina. Şi, încă o dată, demonstrează excelenta cooperare dintre BERD şi RBI pe pieţele emergente din Europa Centrală şi de Est’, a declarat şeful grupului bancar austriac, Karl Sevelda.

La 30 decembrie 2015, indicele de adecvare a capitalului Raiffeisen Bank Aval Tier 1 era de 6,86%, iar după finalizarea tranzacţiei acesta va urca la 14,19%.

În ianuarie, al doilea mare creditor din Europa emergentă anunţa vânzarea subsidiarelor din Polonia şi Slovenia şi reducerea operaţiunilor internaţionale. Aceste măsuri au ca obiectiv obţinerea unui indice de adecvare a capitalului Tier 1 de 12% până în 2017, de la 10% la sfârşitul lui 2014.

Raiffeisen Bank International a fondat filiala din România în anul 1998. Raiffeisen Bank România este o bancă universală de top, care oferă o gamă completă de produse şi servicii financiare clienţilor persoane fizice, IMM-uri sau corporaţii cu o bază de aproximativ două milioane de clienţi persoane fizice, 100.000 IMM-uri şi 7.700 de companii.

Preşedintele BERD, Suma Chakrabarti, a declarat recent că BERD intenţionează să investească în Ucraina până la un miliard de dolari în acest an, cu condiţia implementării unor reforme serioase, inclusiv în restructurarea sectorului bancar. În ultimele 18 luni, autorităţile de la Kiev au închis peste 50 de bănci, însă, în continuare funcţionează alte 114, iar Chakrabarti susţine că Ucraina ‘are în continuare mult prea multe bănci care, în opinia noastră, nu sunt decât puşculiţe personale ale oligarhilor’. Potrivit acestuia, ar fi foarte bine dacă în Ucraina ar exista maximum 50 de bănci.

Pentru BERD, preluarea unui pachet de acţiuni la divizia din Ucraina a Raiffeisen vine după ce, în luna februarie a acestui an, Guvernul ungar şi BERD au acceptat să preia fiecare o participaţie de până la 15% din acţiunile subsidiarei Erste Bank Hungary Zrt. De asemenea, printre investitorii care vor aloca noi fonduri pentru recapitalizarea principalelor patru bănci din Grecia se numără şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi IFC (Banca Mondială), pentru a semnala încrederea în sectorul bancar elen. BERD va cumpăra acţiuni în valoare de până la 250 milioane de euro la cele patru bănci, alocând maximum 80 de milioane de euro pentru fiecare bancă, în timp ce IFC va injecta până la 300 de milioane de euro.

BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi ţări precum Turcia. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ şapte miliarde de euro în peste 368 de proiecte din România. În 2014, România a fost a şasea ţară în topul principalilor beneficiari de investiţii BERD.

sursa: AGERPRES.ro


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.