A treia majorare a ratelor aplicate la principalele operațiuni de politică monetară din aprilie 2013

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a publicat un comunicat prin care anunţă deciziile de politică monetară a Consiliul de administraţie al BNM din 29 ianuarie 2015.

Deciziile adoptate sunt:

1. majorarea ratei de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt cu 2.0 puncte procentuale, de la 6.5 pînă la 8.5 la sută anual;

2. majorarea ratelor de dobîndă:
– la creditele overnight cu 2.0 puncte procentuale, de la 9.5 pînă la 11.5 la sută anual;
– la depozitele overnight cu 2.0 puncte procentuale, de la 3.5 pînă la 5.5 la sută anual;

3. majorarea normei rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă, după cum urmează:
– pentru perioada de menținere a rezervelor obligatorii în lei moldovenești 8 februarie 2015 – 7 martie 2015 – cu 2.0 puncte procentuale şi se stabileşte în mărime de 16.0 la sută din baza de calcul;
– începînd cu perioada de menținere a rezervelor obligatorii în lei moldovenești 8 martie 2015 – 7 aprilie 2015– cu 2.0 puncte procentuale şi se stabileşte în mărime de 18.0 la sută din baza de calcul;

4. se menține norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă la nivel de 14.0 la sută din baza de calcul.

BNM consideră că decizia de majorare a ratei de bază va produce treptat efecte în economie pe parcursul următoarelor 2-3 trimestre prin majorarea ratei dobînzii la creditele și depozitele în moneda națională, avînd ca scop ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste şi menţinerea ratei inflaţiei în proximitatea ţintei de 5.0 la sută pe termen mediu, cu o posibilă deviere de ± 1.5 puncte procentuale iar majora norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă, la sterilizarea surplusului de lichiditate format pe parcursul ultimelor luni și ameliorării mecanismului de transmisie a deciziilor de politică monetară.

Ratele la principalele operațiuni de politică monetară aplicate de BNM în perioada 25 aprilie 2013 – 10 decembrie 2014:

  • rata de bază – 3,5 la sută anual;
  • rata de dobîndă la creditele overnight – 6,5 la sută anual;
  • rata de dobîndă la depozitele overnight – 0,5 la sută anual.

La 11 decembrie 2014, Consiliul de administraţie al BNM a hotărât majorarea ratelor cu 1 punct procentual, iar la 29 decembrie 2014, cu încă 2%.

Sursa: Banca Naţională a Moldovei

In this article


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.