Carnetul de cecuri este mort şi îngropat deja, iar cardurile de credit, codul PIN şi bancomatele pe care le cauţi cu disperare când rămâi fără lichidităţi sunt şi ele pe punctul de a ieşi din peisaj. Si nu sunt singurele care vor fi desfiinţate sau modificate de schimbările tehnologice.
Probleme ca pierderea codului PIN sau găsirea unui bancomat în zonă vor fi pur şi simplu date uitării, în cel mai scurt timp, susţin specialistii.
„Suntem într-un punct în care rapiditatea cu care se dezvoltă noile tehnologii a ajuns deja să ne sperie. Schimbarea modului în care ne vom administra conturile bancare se va petrece mai repede decât ne inchipuim, cam în cinci ani„, consideră Gi Fernando, fondatorul Free Formers, într-un interviu acordat CNN.
În pragul extincţiei
O serie de elemente traditionale pe care le folosim in prezent pentru a achita diverse servicii si produse vor disparea sau vor suferi mutatii rapide pentru a tine pasul cu tehnologia.
Codurile PIN şi cititoarele de carduri sunt primele ameninţate de invazia noii tehnologii. Datele de identificare incluse în baza de date a noilor dispozitive vor înlocui codurile de siguranţă din prezent, consideră Fernando. Printre caracteristicile noilor tehnologii se numară recunoaşterea amprentei, scanarea retinei, mascarea dispozitivelor în accesorii sau în lentilele de contact. Iar viitorul este aici deja.
„Se constată o folosire tot mai intensă a datelor biometrice. Amprentarea şi scanarea retinei vor ţine în curând loc de semnatura„, afirma Steven Lewis, analist în cadrul companiei Ernst&Young.
Deja putem efectua plăţi direct de pe telefonul mobil, iar unele magazine au început să întroducă dispozitive prin care putem face mici cumpărături contactless, fără să băgăm mâna în buzunar.
Băncile trebuie să ţină pasul cu tehnologia
Chiar şi instituţiile bancare vor trebui să-şi schimbe forma de organizare şi să coboare de pe piedestalul institutional până la nivelul străzii, după modelul vechilor magazine de cafea din Veneţia secolului al XVI-lea.
„Oamenii simt nevoia unui contact direct„, admite Gi Fernando. Asa ca ne putem aştepta să vedem ghişee bancare prin supermarketuri, cafenele şi magazine de cartier, în asteptarea clientilor care vor fi verificaţi printr-o singura privire în ochi.
Banii gheaţă înca rezistă
Ceva mai greu de eliminat vor fi bancnotele, în condiţiile în care toată lumea le acceptă, sunt uşor de transportat şi nu atât de uşor detectabile ca transferurile electronice. „Banii gheata vor disparea greu„, consideră fondatorul Free Formers. Cu toate acestea, smartphone-urile şi cardurile de plată directă sau alte metode vor reduce din ce în ce mai mult zona de influenţă în piaţă a bancnotelor.
Împrumuturi online
Era digitală tinde să modifice şi clasicele metode de obţinere a unui împrumut bancar. Grupurile P2P (peer-to-peer) şi site-urile de pe care poţi împrumuta direct bani pentru tine sau pentru afacerea ta au prins deja cheag în Statele Unite. Anul trecut, Lending Club si Prosper, două grupuri de împrumut online au acordat credite de 2,4 miliarde de dolari fără să vadă la faţă vreun client.
Pana în 2025, nivelul acestor tipuri de împrumut este aşteptat să atingă 1.000 de miliarde dolari SUA.
Transfer online fără limite
Western Union sau alte servicii de transfer rapid al banilor contra unui comision consistent şi care presupun găsirea unui ghişeu, statul la coadă şi completarea formularelor vor fi şi ele nevoite să se transforme si să se închidă.
Deja au apărut servicii online, ca Transferwise şi Kantox, care preiau această sarcină fără ca tu să te ridici din faţa calculatorului, iar în zona social media, mai nou, poţi expedia bani inclusiv prin Facebook, graţie aplicaţiei Azimo. În timp ce o bancă aplică un comision de 2% pentru transferurile de bani dintr-un cont în altul, iar un operator de transferuri rapide are comisionul fixat la 6,5%, prin Azimo, taxa platită de clienţi este de doar 2%.
„O mare parte din transferurile de bani, cam 98% este încă în sistem offline, însă la cât de rapid se mişcă lucrurile aceşti indicatori se vor modifica cât de curând„, explica Michael Kent, director executiv al Azimo.
Nu va fi o schimbare imediată, ci una graduală, sunt de acord specialiştii în domeniu, dar cert este că într-acolo se îndreaptă lucrurile, cu mare viteaza.
sursa: Business24.ro