Administrarea specială a unei bănci nu ţine de suspendarea drepturilor acționarilor de a înstrăina acțiunile deţinute

Instituirea administrării speciale la sfârșitul lunii noiembrie 2014 la două bănci moldovenești (Banca de Economii și Banca Socială) a creat o confuzie în rândul participanților profesioniști pe piața de capital.

În perioada administrării speciale, conform Legii instituțiilor financiare nr. 550-XIII din 21.07.95, drepturile și obligațiile acționarilor se suspendă și se exercită de către administratorul special.

La data de 5 decembrie 2014, pe piața bursieră au avut loc mai multe tranzacții cu acțiunile băncilor, în rândul cărora au fost și tranzacții cu acțiunile acestor două bănci.

Aici și a apărut această confuzie, din cauza că conform Legii societăților pe acțiuni nr. 1134-XIII din 02.04.97, înstrăinarea acțiunilor este un drept a acționarului, dar cum vedem în cele expuse mai sus, acest drept a fost suspendat de către Banca Națională a Moldovei.

Întrebarea care persista în rândul participanților profesioniști era: Vor trece aceste tranzacții conform procedurilor de decontare la T+3 sau vor fi anulate. 

S-a scris, s-a discutat în această perioadă până la decontări, ca până la urmă, să fie expuse doar poziții neoficiale iar aceste tranzacții să treacă tacit în regim normal.

La o săptămână după încheierea acestor tranzacții, au fost expuse și primele răspunsuri oficiale din partea administratorilor speciali ale acestor două băncii, prin care participanții profesioniști au fost informați că instituirea unei administrări speciale nu ține de suspendarea drepturilor acționarilor de a înstrăina acțiunile ce le aparțin ca drept de proprietate.

S-a creat un precedent pe piața de capital din Republica Moldova dar care a trecut cu succes în favoarea dezvoltării acesteia.

Autor: Dionisie Comerzan



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.