Agenţia Moody’s a scăzut ratingul Rusiei

Agenţia de evaluare financiară Moody’s a micşorat la sfârşitul săptămânii trecute ratingul Federaţiei Ruse până la „Baa2, păstrând tendinţa de scădere.

Aceast fapt deja nu mai afectează capacitatea de împrumut a companiilor ruseşti. Accesul la piaţa internaţională de capital pentru majoritatea din ele a fost închis datorită sancţiunilor impuse Rusiei.

Conducerea ţării, în ultimul timp, demonstrează activ nemulţumirea faţă de agenţiile de rating din străinătate. „În prezent, rating-urile internaţionale financiare, influenţate politic, nu pot nu pot servi drept indicatori obiectivi pentru luarea deciziilor de către investitori în privinţa companiilor ruseşti” – citează Interfax cu referire la revizuirea Ministerului dezvoltării economiei a Programului dezvoltării pieţei financiare, elaborat de către Banca Rusiei.

Scăderea ratingului se datorează înrăutăţirii perspectivelor economiei Rusiei pe termen mediu, explică analiştii agenţiei Moody’s. Efectul se intensifică datorită crizei din Ucraina şi influienţei negative a sancţiunilor economice. Scăderea Produsului Intern Brut (PIB) nu se aşteaptă până la sfârşitul anului 2014, dar se prognozează o scădere pentru prima jumătate 2015.

Un alt factor este micşorarea rezervelor valutare şi accesul limitat a corporaţiilor la pieţile internaţionale. Pentru primele nouă luni ale acestui an, fluxurile de capital dinspre Rusia s-au ridicat la 85,2 miliarde dolari SUA. Majorarea cererii la valută a dus la scăderea rezervelor valutare a ţării cu 55,4 miliarde USD până la 454,2 miliarde USD.

Cu toate acestea, Moody’s recunoaşte că rezervele valutare a Federaţiei Ruse sunt impunătoare, dar tensiunea este creată de necesitatea acordării lichidităţilor sectorului privat. Conform datelor „Банк России”, băncile ruseşti şi celelealte companii trebuie să întoarcă datoria externă de 134 miliarde USD până la sfârşitul anului 2015.

Desigur, scăderea rating-ului va avea un efect negativ pe termen scurt asupra pieţei în general. Agenţia S&P a revizuit rating-ul pentru Federaţia Rusă încă în aprilie, iar Moody’s doar în iunie 2014 şi-a schimbat prognoza din „stabilă” în „negativă”, lăsând rating-ul neschimbat.

In this article


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.