Alocaţiile anuale pentru agricultură vor constitui cel puţin 2% din veniturile bugetului de stat

Alocaţiile anuale din bugetul de stat, cumulativ cu alte surse, pentru Fondul naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediul rural vor constitui cel puţin 2% din veniturile aprobate ale bugetului de stat, potrivit Legii cu privire la principiile subvenționării în agricultură și dezvoltare rurală, informează MOLDPRES.

Noua lege va permite perfecționarea sistemului de subvenționare a producătorilor agricoli din ţară şi ajustarea acestuia la bunele practici europene. Astfel, va fi posibilă planificarea și stabilirea măsurilor de subvenționare conform Strategiei naționale de dezvoltare agricolă și rurală pentru o perioadă de cel puțin 5 ani, asigurînd astfel, o continuitate a măsurilor de sprijin.

La fel, vor fi asigurate facilități pentru tinerii fermieri şi măsuri de stimulare a producătorilor autohtoni de utilaje şi echipament, susținerea tinerilor producători agricoli/femeilor, prin majorarea cuantumului subvențiilor, posibilitatea acordării subvențiilor în avans şi acordarea subvenției pentru investiția efectuată și aplicarea treptată, începînd cu 2020, a plăților directe la hectar de teren lucrat.

Totodată, documentul prevede că începînd cu anul 2020, producătorii agricoli care nu vor fi înregistraţi în baza de date a Sistemului informaţional integrat agricol nu vor putea accesa subvenţii.

Legea intră în vigoare începînd cu 1 ianuarie curent.In this article


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.