Avem nevoie de schimbări la nivel practic, nu doar teoretic

Schimbările pe piaţa financiară autohtonă nu trebuie să aibă loc doar la nivel teoretic, dar și nivel practic. Legislația se poate schimba în fiecare an, dar acesta nu înseamnă că este îndeajuns pentru a stimula piața.

Un rol important în economia Republicii Moldova le au băncile. Ele sunt inima economiei și lor le rămâne rolul să pulseze resursele financiare. Dezvoltând doar piața monetară, fără existența pieței de capital, economia devine un organism distrofic. Din păcate aceasta este realitatea. Iar soluția acestei situații nu este în afara tării, ci în mecanismul din interior.

Piaţa de capital, de multe ori este considerată oglinda situaţiei financiar – economice a ţării, aşa că oglinda Republicii Moldova nu este una din cele mai strălucite, iar guvernul trebuie să depună un efort colosal pentru îmbunătăţirea climatului şi atractivităţii investiţionale ale ţării, începând de la piaţa de capital. Nu de multe ori, Republica Moldova a pierdut multe oportunităţi investiţionale care, ar fi situat-o într-o poziţie mai înaltă a prosperităţii şi eficienţei economice, dacă era sa beneficieze de acestea.

 Chiar dacă perioada de tranziţie de la economie planificată la economie de piaţă, se face cu mari erori, oricum  greşelile trecutului trebuie reparate prin noi mecanisme de dezvoltare.

Procesul de globalizare și europenizare în care se află Republica Moldova, e o oportunitate considerabilă a țării, iar piața de capital este una din aspectele cele mai importante ale acestui proces și nu trebuie să fie uitată, dar dezvoltată, pentru a stimula noi investiții în țară, pentru a dezvolta noi sectoare importante, pentru a crește PIB-ul, pentru a deschide noi locuri de muncă, pentru a crește exporturile, pentru a ridica nivelul de trai al populației și nu în ultimul rând, pentru a fi o țară competitivă, cu o nișă a sa pe piața financiară globală.

Astfel, nimeni nu poate nega rolul pieței de capital în economia națională. Scopul specialiștilor în economie din Republica Moldova a fost, este și va rămâne să găsească echilibrul economic național pentru a putea fi alocate eficient economiile în investiții private și publice, să elaboreze și să implementeze un mecanism viabil care ar permite alegerea unei nișe de dezvoltare a pieței de capital  care se află sub dominația totală a sistemului bancar, pentru a forma o concurență sănătoasă a două sisteme cu un impact macroeconomic.

Autor: Dionisie Comerzan



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.