Banca Naţională a majorat rata de bază până la 17,5%

Banca Naţională a majorat din nou rata de bază la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt, cu două puncte procentuale, de la 15,5 până la 17,5% anual. Decizia a fost luată astăzi, în cadrul şedinţei Consiliul de Administraţie al BNM.

Totodată, au fost majorate ratele de dobândă la creditele overnight cu două puncte procentuale, de la 18,5 până la 20,5% anual; la fel ca şi în cazul ratei la depozitele overnight care a crescut de la 12,5 până la 14,5%.

De asemenea, norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă a fost majorată cu 6 p. p., până la 32% din baza de calcul începând cu perioada de menținere a rezervelor obligatorii în lei moldovenești 8 septembrie – 7 octombrie 2015. Banca centrală a luat această decizie în scopul „sterilizării excesului de lichiditate format pe parcursul ultimelor luni și ameliorării mecanismului de transmisie a deciziilor de politică monetară”, se explică într-un comunicat.

Norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă se menţine însă la nivelul de 14%.

Amintim că, începând cu luna decembrie 2014, BNM a majorat în mai multe etape rata de bază a dobânzii, de la 3,5 % până la 17,5% anual în prezent. Potrivit BNM, aceste măsuri au scopul de a consolida moneda națională și a stabiliza situația pe piața valutară prin scumpirea leului.

sursa: Economist
In this article


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.