Banca Națională a Moldovei schimbă regulile în timpul jocului

În cadrul unei conferințe de presă transmisă de Privesc.eu, viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), dl. Ion Sturzu a dat de înțeles că BNM a venit cu un proiect de modificare și completare a Legii privind instituțiile financiare.

În proiectul dat s-ar conține prevederi, care ar modifica termenul de instituire a moratoriului la băncile comerciale. Dacă la moment, moratoriul poate fi instituit pentru o perioadă de 2 luni și prelungit cu încă 2 luni, atunci în urma acestor modificări, moratoriul va fi posibil să fie instituit pentru o perioadă de 9 luni și prelungit cu 2 luni.

În linii generale, perioada administrării speciale și a moratoriului vor putea fi instituite la băncile comerciale pe aceeași perioadă – 9 luni, iar prelungirea lor cu o diferență de o lună.

Motivul invocat ar fi asigurarea proprietății instituțiilor financiare în perioada administrării speciale.

Aceste modificări au o legătură cu moratoriul instituit la Banca de Economii și Banca Socială, care se află deja în perioada de prelungire cu 2 luni și expiră la sfârșitul lunii martie și cel de la Unibank care a expirat prima perioadă de moratoriu la sfârșitul lunii februarie iar prelungirea lui nu a fost publicată oficial, dar există zvonuri că a fost prelungit până la sfârșitul lunii aprilie.

În opinia echipei Wall Street Moldova, aceste schimbări vor înrăutăți și mai mult imaginea sistemului bancar față de investitori iar în rândul creditorilor vor apărea nemulțumiri legate de imposibilitatea de a-și restitui fondurile financiare, într-o perioadă scurtă, acordate băncilor supuse administrării speciale și moratoriului. Pe de altă parte, cum a menționat dl Ion Sturzu, suntem de acord că, este un pas pentru a proteja activitatea acestor bănci.

Considerăm că BNM trebuie să reacționeze prompt în momentele în care depistează unele neconformități în actele legislative și normative în procesul de supraveghere și reglementare dar este important să menționăm că ar fi bine ca din partea BNM să existe o deschidere mai mare către societate și să creeze un proces mai transparent al administrării speciale inițiate la aceste bănci.

Imaginea video a declarației viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), dl. Ion Sturzu

In this article


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.