Băncile moldoveneşti continuă practica acționarilor netransparenți

Tranzacțiile cu acțiunile emise de BC „MOLDOVA-AGROINDBANK” S.A. (MAIB) din săptămâna trecută la Bursa de Valori a Moldovei (BVM), ne dovedește încă o dată că modificările efectuate de Banca Naţională a Moldovei (BNM) în Legea instituțiilor financiare nu aduc rezultatul scontat.

Chiar dacă cota substanțială, nivelul la care poți cumpăra acțiunile băncilor fără permisiunea BNM, a fost modificată de la 5% la 1%, oricum se găsesc persoane cointeresate să ocolească şi de această dată legea.

Aceste acţiuni ale MAIB au aparţinut BC „VICTORIABANK” S.A. (VB), care le-a cumpărat în 2013 de la acționarii sloveni, au fost vândute către patru persoane. Acest moment îl putem observa în statistica bursieră, unde se vede că 3,85% de acțiuni expuse la vânzare au fost cumpărate prin intermediul a patru tranzacții.

În aşa mod, pachetul de 3,85% de acțiuni s-a transformat în pachete de: 0,93%, 0,96%, 0,96% şi 0,99% de acţiuni.

VB la sigur că a notificat BNM-ul dar aceste 4 persoane nu cred că au cerut permisiune de la BNM pentru a cumpăra aceste acțiuni, deoarece nimeni nu-i obligă.

Dacă până nu demult era nevoie de 21 persoane că sa ai o bancă cu acţionari netransparenţi, acum puţin s-a majorat cantitatea de persoane la 101, exact la cantitatea de deputaţi în parlamentul ţării.

Este păcat că orice efort făcut de autoritatea de supraveghere, în cazul nostru BNM, este compromis de persoane cointeresate de existența unui sistem bancar cu acționari netransparenți.

Poate, acești acționari noi, sunt din acei cu bună credință şi e doar o coincidență că au cumpărat până la nivelul cotei substanțiale, pur şi simplu, practica de până acum mă impune să gândesc altfel.

Autor: Dionisie Comerzan



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.