Băncile vor fi protejate de evaluările agenţiilor de rating

Comitetul de la Basel pentru supraveghere bancară intenționează să limiteze dependența băncilor de evaluările externe a activele lor, scrie Financial Times.

În special, Comitetul dorește să reducă posibilitatea utilizării băncilor în acest scopul de către agențiile de rating. Modificările efectuate de Comisie sunt îndreptate spre îmbunătățirea securității și stabilității sistemului bancar.

Regulatorul intenționează să îmbunătățească propriile metode de evaluare a riscurilor de credit utilizate de bănci. Analiștii consideră că acest pas poate reduce impactul agențiilor de rating în domeniul reglementării bancare.

În același timp, Comitetul de la Basel a lansat o inițiativă de a limita valoarea cumulată a riscului de credit, calculând şi utilizând ratinguri interne, ceea ce va reduce capacitatea băncilor de a eluda regulile.

„Epoca de utilizarea ratingurilor de credit în reglementarea bancară se apropie încet de sfârșit în întreaga lume și este o schimbare revoluționară”, – a declarat șeful secţiei de soluții pentru piețele de capital din cadrul Deutsche Bank, Gerald Podobnik.

„Noi susținem de mult timp reducerea dependeţii mecaniciste a regulatorului de oricare indicator de risc, inclusiv de ratingurile de credit”, – a declarat un reprezentant al agenției de rating Moody.

„Noi credem că ratingurile noastre vor rămâne o sursă valoroasă de informații cu privire la riscurile de credit pentru participanții pieţii”, – a adăugat el.

In this article


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.