Bursa de Valori Bucureşti continuă eforturile de dezvoltare a pieţei de capital din Romania. O nouă facilitate pentru investitorii de retail

Bursa de Valori București

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) introduce o noua facilitate pentru investitorii de retail, pentru a le oferi conditii mai bune de piata si pentru a-i stimula sa tranzactioneze. Astfel, BVB a lansat, in data de 6 iulie 2015, o noua facilitate prin care piata principala de actiuni poate deveni mai activa prin intermediul tranzactiilor zilnice, ducand astfel la un mai bun mecanism de descoperire a pretului.

Brokerii care s-au angajat sa actioneze ca Market Maker-i, sa contribuie si sa contruiasca lichiditatea pietei prin intermediul noului program sunt Banca Comerciala Romana, IFB Finwest, Raiffeisen Centrobank si Wood & Company Financial Services.

“Prin dezvoltarea programului de Market Maker si adaugarea facilitatii de day-trading, conducerea Bursei de Valori Bucuresti continua eforturile de dezvoltare a pietei de capital din Romania. IFB Finwest saluta noile masuri de stimulare a activitatii de tranzactionare, ramanand acelasi partener activ din ultimii 20 de ani”, au declarat reprezentantii IFB Finwest.

“Raiffeisen Centrobank va lua parte activ la acest program de tranzactionare ca un Market Maker puternic, deoarece centrul strategiei noastre este sa dezvoltam pietele din Europa Centrala si de Est si sa asiguram disponibilitatea lichiditatii. Suntem una dintre principalele case de brokeraj din aceasta regiune si vedem un potential ridicat pentru aceste piete pe termen lung”, au afirmat reprezentantii Raiffeisen “Wood & Company apreciaza efortul de imbunatatire a lichiditatii la Bursa de Valori Bucuresti care a devenit una dintre principalele noastre piete. Din punctul nostru de vedere programul actualizat pentru Market Maker-i ar trebui sa reprezinte o schimbare pozitiva pentru toti participantii. Pe de o parte, investitorii pot beneficia de o lichiditate mai mare, iar pe de alta parte Market Maker-ii inregistrati pot beneficia de obligatii de cotare mai flexibile. Dupa cateva luni vom putea evalua daca acesti parametri sunt potriviti, cu toate ca tindem sa credem ca acest concept per ansamblu este bun”, au afirmat reprezentantii Wood & Company.

Noul program aduce si o noua abordare a Market Maker-ilor, astfel ca un broker poate opta fie pentru a fi Market Maker Clasic, sau Super Market Maker pentru o anumita actiune. Super Market Maker-ul va plasa ordine de tranzactionare (cumparare/vanzare) pentru un volum mai mare de actiuni si pentru o perioada mai mare de timp decat cele plasate de Market Maker-ul Clasic si va plati comisioane de tranzactionare la jumatate fata de cele aplicate Market Maker-ului Clasic. Actiunile din indicele BET- XT, precum si actiunile Erste Bank (EBS) si Ropharma (RPH) sunt cele pentru care un broker poate fi Market Maker, dar, la cerere, BVB poate include pe lista si alte actiuni din componenta indicelui BETPlus.

Sursa: Bursa de Valori Bucureşti

In this article


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.