Bursa japoneză la maximul ultimilor 19 ani

Principalul indice bursier din Japonia a crescut la maximul ultimilor 19 ani, continuând optimismul declanșat la jumătatea lunii Octombrie a anului trecut. Conform tabloidelor financare, investitorii au răsuflat ușurați după o nouă rezolvare a unei permanente probleme: Grecia.

Nikkei a atins ieri pragul de 20972 de puncte, cel mai ridicat nivel după 1996, deși în urmă cu 8 luni se tranzacționa sub 15000 de puncte.

Maximul ultimilor 19 ani…economia Japoniei ar trebui să zburde, nu-i așa?

Nu prea…iată mai jos evoluția venitului REAL al populației.


Suportul (lichiditatea) a venit din partea fondului de pensii guvernamental (unul uriaș), dar și a investițiilor străine și naționale (investiții de portofoliu sau pe scurt, speculații financiare) ca urmare a politicii monetare de relaxare sau mai bine zis a devalorizării masive, denumită…Abenomics (după numele Primului Ministru Shinzo Abe).

Cu datele economice aproape de colaps, nu este nicio surpriză că ultimul lucru pe care Primul Ministru vrea să-l arate lumii este progresul în piața de acțiuni – capitalizarea bursieră.

Atotștiutorul politicilor monetare și fiscale, a „vandalizat” yenul japonez (UsdJpy a crescut de la 75.00 la 125.00 în ultimii 3 ani) și nu este de mirare că Japonia a devenit principala piața pentru brokerii Forex din întreaga lume, jucătorii locali fiind responsabili pentru 30% din volumul global. Adică vreo 500 trilioane yeni sunt tranzacționați lunar de japonezi, forțați practic să renunțe la depozitele bancare (datorită dobânzii 0 sau negative și a scăderii puterii de cumpărare) și să speculeze deprecierea cursului valutar pentru un randament superior. Practic, principalul efect a fost stimularea interesului speculativ, pe care japonezii l-au înțeles foarte bine.

Ultima dată câd am văzut acest „film” a fost în 1989, cu epica bulă speculativă care ulterior s-a prăbușit de la 40.000 puncte sub 10.000 puncte.

Și începe să semene tot mai mult…iată graficul comparativ (cu verde evoluția actuală, cu roșu cea din perioada 1986-1992 și revenirea la realitate…)


Indicele a străpuns pragul psihologic de 20.000 de puncte în luna Aprilie și pare că a intrat în faza finală a campaniei bull, cea de epuizare ce este însoțită în general de o mișcare verticală spectaculoasă și foarte mediatizată.

Cel mai probabil scenariu este o evoluție impresionantă SPRE 25.000 de puncte, care va eșua și ca de fiecare dată de-a lungul istoriei, va urma o ajustare dramatică la realitate.

Există întotdeauna o limită…și suspectăm că timpul expiră…priviți graficele Nasdaq, Dow Jones, SP500 și DAX.

Autor: Cristian Cochințu

sursa: Admiral Markets



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.