Când va fi înlocuit administratorul special la UNIBANK?

La 7 aprilie 2015, prin Hotărârile Consiliului de administrație al Băncii Naționale a Moldovei, au fost înlocuiți administratorii speciali de la Banca de Economii – dl Ropot Ion şi Banca Socială – dl Dohotaru Matei.

Ambii administratorii au fost numiți în funcție la sfârșitul lunii noiembrie 2014, odată cu instituirea administrării speciale la aceste bănci. Perioada de activitatea a acestora în calitate de administratori a fost de 4 luni.

Au fost numiți noii administratori: dl Grigorii Olaru la Banca de Economii şi dl Berghie Sergiu la Banca Socială.

Aceste schimbări au nedumerit opinia publică, din simplul motiv că, ambii administratori au activat în calitate de lichidatori, dl Grigorii Olaru  la Investprivatbank şi dl Berghie Sergiu la Bancosind, Basarabia, BIID MB, Bucuriabank, Oguzbank şi Întreprinzbancă.

Banca Națională în aceeași zi a venit cu comunicate de presă prin care a încercat să argumenteze că aceste schimbări fac parte dintr-o practică „obișnuită” de rotație a angajaților săi, care exercită funcția de administratori ai băncilor. Interesant, de unde Banca Naţională a Moldovei are atâta practică de administrare specială ca a devenit una obișnuită?

Un moment interesant este că, în Hotărârile BNM sunt stipulate că ambii administratori au depus cereri pentru încetarea din funcție în calitate de administrator special, dl Ropot Ion la 31 martie 2015 şi dl. Dohotaru Matei la 1 aprilie 2015.

Pentru ce este nevoie de cereri de încetare din funcție, dacă este o practică obișnuită şi sunt rechemați după 4 luni?

Administratorul special de la Unibank, dl Grate Ruslan, a fost numit în calitate de administrator la 30 decembrie 2014 respectiv, totodată cu instituirea administrării speciale la această bancă.

Dacă luăm în considerare practica Băncii Naţionale a Moldovei, dl Grate Ruslan trebuie să fie deja înlocuit, deoarece deţine funcţia de administrator special de 4 luni şi o săptămână.

Întrebare: Va fi înlocuit administratorul special la UNIBANK? şi dacă Da, când?

In this article


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.