CCI și ODIMM au semnat un acord de parteneriat în interesul IMM-urilor

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI) și Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderlor Mici și Mijlocii (ODIMM) au semnat la 25.02.2016 un acord de parteneriat în vederea dezvoltării serviciilor de suport afaceri și lărgirii asistenței pentru întreprinderile din Moldova.

„Avem viziuni comune de dezvoltare a mediului de afaceri și în urma parteneriatului dintre cele două instituții vom putea asigura necesitățile în creștere de suport afaceri unui număr extins de întreprinderi”, a declarat directorul ODIMM, Iulia Iabanji.

Printre obiectivele acordului se numără:

  • facilitarea accesului IMM-urilor la informaţii și la finanțare;
  • dezvoltarea abilităţilor şi culturii antreprenoriale; dezvoltarea infrastructurii de suport în afaceri;
  • promovarea dialogului public – privat; promovarea intereselor și creșterea competitivității IMM-urilor pe piaţa internă și pe piaţa externă.

Părțile au convenit să facă schimb de informații și să se asocieze în utilizarea infrastructurii de dezvoltare, în special la nivel local, pentru a spori eficiența eforturilor de asistență întreprinderilor mici și mijlocii prin partajarea anumitor costuri.

„Avem provocări comune pe care împreună le vom putea depăși mai ușor, or atât CCI cât și ODIMM avem în calitate de membri și, respectiv, beneficiari principali întreprinderile mici și mijlocii, care sunt cele mai afectate de insuficiența accesului la informații, cunoștințe, programe de finanțare sau la servicii profesioniste de suport afaceri, inclusiv în contextul implementării Acordului de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană. Parteneriatul dintre instituțiile noastre și cooptarea cât mai multor organizații de suport afaceri într-o rețea de dezvoltare la va permite să atingem mai ușor obiectivele stabilite”, a declarat Valeriu Lazăr.

Alte priorități comune a celor două instituții sunt pregătirea profesională a cadrelor și dezvoltarea culturii antreprenoriale prin lansarea unor cursuri de educație antreprenorială timpurie. Astfel, întreprinderile vor beneficia de forța de muncă de calificare suficientă și va putea fi crescută o clasă de mijloc solidă, care să asigure stabilitatea economică și politică a țării. Totodată, într-o economie deschisă cum e cea a Moldovei orice companie trebuie să poată activa într-un mediu internațional și să tindă să exporte. În acest sens, CCI și ODIMM vor colabora în cadrul Reţelei Informaţionale Europene – „Enterprise Europe Network” și vor sprijini întreprinderile în inițiativele lor inovaționale, inclusiv prin accesarea programelor europene, cum este COSME.

Totodată, părțile vor promova cele mai bune practici internaționale în domeniul eticii de afaceri și responsabilității sociale corporative și inducerea spiritului anticorupție, inclusiv prin implementarea, la nivel de întreprinderi, a regulilor anticorupție elaborate de Camera de Comerț Internațională.Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.