China refuză să deservească conturi ruseşti din offshore

Băncile din China refuză să deservească conturile din offshore deţinute de către cetăţeni ruşi. Acest fapt este confirmat de scrisorile îndreptate către clienţii săi.

Oamenii de afaceri şi experţii ruşi consideră că această situaţie neplăcută este cauzată de frica înrăutăţirii relaţiilor cu Statele Unite, ca consecinţă a crizei din Ucraina.

Companiile, înregistrate în Hong-Kong sau în zone offshore, aveau posibilitatea să deschidă în anumite bănci din China conturi, care erau excluse de sub controlul regulatorilor chinezi. Asemenea conturi prezintă un mecanism popular al ruşilor pentru comerţ cu Republica Populară Chineză.

Majoritatea companiilor intermediare, participante în schema comerţului între Rusia şi China, sunt gestionate de proprietari ruşi. Hong-Kong-ul face parte din China, dar are o autonomie extinsă şi valută proprie, care la rândul său este strâns legată de dolarul SUA.

Ne pare rău să Vă informăm că sunteţi nevoit să veniţi la orice oficiu al băncii pentru inchiderea conturilor bancare, deţinute de Dumneavoastră. Compania Dumneavoastră are relaţii cu Rusia şi noi nu putem să Vă deservim în continuare.” – se menţionează în scrisoarea Direcţiei conturi offshore a băncii comerciale Ping An, adresată unei companii.

De asemenea, în scrisoare se propunea transferarea mijloacelor disponibile pe conturile altor bănci.

În grupul băncilor susţinătoare a acestei politici intra banca Ping An, China Merchants şi Bank of Communications. La adresarea ITAR-TASS, băncile menţionate au refuzat să comenteze această situaţia.

Pe site-urile oficiale ale unor companii de consultanţă, specializate în deschiderea conturilor offshore în China, sunt publicate informaţii despre sistarea temporară a prestării serviciilor.

Îngrijorarea chinezilor afectează afacerile

Unul din clienţi a cerut băncii explicaţii şi indicarea motivului refuzului de efectua un transfer. Ca răspuns, după spusele clientului, angajaţii băncii iau trimis un link la informaţie privind sancţiunile impuse companiilor ruse, publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor SUA.

O cantitate semnificativă de profit a băncilor chineze provine din tranzacții cu Statele Unite.

In this article


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.