Cinci asociații de business din Moldova îndeamnă în regim de urgență desemnarea unui nou guvern

Cinci asociații de business din Moldova – Asociaţia Businessului European (EBA), Camera de Comerţ Americană (AmCham), Camera de Comerț Italo-Moldave (CCIM), Camera de Comerț și Industrie Franța-Moldova (CCIFM) şi Asociația „Colaborare Economică Moldo-Germană” (MDW) – îndeamnă în regim de urgență că fracțiunile parlamentare să desemneze un nou guvern care va fi susținut de majoritatea parlamentară pentru a restaura stabilitatea politică și geo-economică în scopul accelerării procesului de reforme.

În mesajul asociațiilor se menționează că, cele mai recente evoluții din țară au generat numeroase preocupări în rândul comunității de afaceri și a cetățenilor Republicii Moldova, ce pot duce la o recesiune de lungă durată, tensiuni sociale și emigrări în masă. Mediul de afaceri în întregime, fie investitori străini sau companii locale, indiferent de mărimea acestora sau sectorul din care fac parte, se confruntă  cu un nivel de incertitudine fără precedent, ca urmare a absenței unui guvern stabil și a incertitudinii din sistemul bancar a numeroaselor bănci moldovenești.

Lipsa de transparență în structurile acționare și eșecul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) de a asigura o organizare corporativă eficientă în cadrul băncilor sunt provocările critice pentru sectorul bancar care astăzi amenință stabilitatea întregii economii a Republicii Moldova.

BNM a stagnat în asigurarea integrității sectorului bancar, alături de implicarea semnificativă a “offshoring-ului” în structurile acționare a băncilor locale comerciale care au rezultat în deficiențe în administrarea corporativă, practici neetice de business și distorsionarea competitivității. În pofida ultimelor reforme, orientate spre combaterea spălării banilor, autoritățile statului au eșuat în contestarea acestui fenomen, iar sistemul bancar rămâne agreabil pentru astfel de activități.

Asociațiile de business, sus menționate, îndemnăm partidele politice parlamentare să desemneze un nou guvern care să împărtășească suportul majorității parlamentare și să ofere acestui nou guvern un mandat pentru a ajunge la un Acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Un nou acord cu FMI nu doar va îmbunătăți starea finanțelor publice, contribuind la stabilitatea macroeconomică,dar și va accelera procesul de reforme și în acest fel restabilind încrederea într-un viitor prosper a Republicii Moldova.

Sursa: BDR Associates

In this article


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.