Cioclea: La Victoriabank este o problemă care trebuie rezolvată

Cele mai mari bănci Agroindbank, Moldindconbank și Victoriabank care dețin 66,7% din activele sistemului bancar au finalizat auditul cerut de BNM. Guvernatorul, Sergiu Cioclea susține că toate trei au probleme de transparența acționarilor și calitatea guvernanței corporative.

La Victoriabank este o problemă care trebuie rezolvată cât mai repede. Este o prioritate și pentru mine. Am pus întrebări suplimentare la Victoribanak pentru a confirma noutățile bune decât la cele de îmbunătățire”, a precizat Cioclea, care a lăsat să se înțeleagă că este vorba de guvernanța corporativă și de acționarul din Rusia (deține 39,5% din acțiunile băncii) care încă nu a depus actele pentru confirmarea în consiliul băncii.

Potrivit lui, situațiile la cele trei bănci sunt diferite, iar departamentul de supraveghere de la BNM nu este gata să aibă doar noutăți bune în urma analizelor pe care le-a primit. Pentru fiecare bancă în parte se pregătesc planuri de remediere.

Guvernatorul BNM a spus că deocamdată supravegherea specială de la cele trei bănci nu va fi scoasă după ce un șef al unei bănci declara că BNM ar putea scoate în iunie supravegherea specială de la cele trei bănci.

Nu scoatem supravegherea specială până nu vom finaliza analiza măsurilor de îmbunătățire și remediere și opiniile caselor de audit. Noi nu putem lua decizii în urma declarațiilor unor persoane terțe. Important e să avem prezența în CA. Atât tip cât măsurile nu vor fi remediate nu vom ieși din supravegherea specială”, a explicat Cioclea.

În opinia lui Cioclea este foarte imprudent ceea ce a făcut reprezentantul din conducerea băncii, dar înțeleg că vrea să aibă o gestiune cât mai liberă. Este mai degrabă un semnal pieței că în bancă este totul bine. Noi vom avea discuții cu fiecare șef din conducerea băncilor și le vom spune pentru ce este prelungită supravegherea specială care dă și confort publicului.

BNM a instituit supravegherea specială la Agroindbank, Moldindconbank și Victoriabank în iunie 2015. Băncile sunt suspectate de tranzacții dubioase.

Anterior, fostul ministru al Finanțelor, Veceslav Negruța declara că la cele trei bănci sunt folosite aceleaşi practici ca şi în cazul băncilor devalizate. Este vorba de lipsă de transparenţă în acţionariat şi aceleaşi credite neperformante, care sunt mult mai alarmante decât portofoliul de credite proaste din 2013, constatat la primele trei bănci

Autor: Victor Ursu


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.