Clasamentul performanței bancare în mai 2018

La sfârșitul lunii mai a anului 2018, principalii indicatori financiari și prudențiali ai băncilor comerciale continuă să înregistreze valori ridicate, atât la nivel agregat cât și, în cele mai multe cazuri și la nivel individual. Suficiența capitalului ponderat la risc rămâne la un nivel de peste 30% pe întreg sectorul bancar, oscilând în jurul valorii de 30% pentru băncile mari și de peste 50% pentru cele mici.

Lichiditatea băncilor rămâne mult peste limitele reglementate, dar și cele recomandate de practica bancară, fapt ce amplifică apariția unor costuri de oportunitate din ce în ce mai mari.

Cu toate acestea, băncile continuă acumularea constantă de profit în baza unei marje bancare consistente, a unor diferențe pozitive de curs valutar și utilizarea activă a instrumentelor de politică monetară (în special Certificatele Băncii Naționale a Moldovei și rezervelor obligatorii). Astfel, în primele cinci luni ale anului 2018, profitul acumulat de bănci se cifrează la circa 734,5 mil. MDL, fiind influențat negativ de pierderile calculate de o singură bancă (Eximbank -113 mil. MDL urmare procesului de restructurare a activelor și preluare de către noii acționari).

În mod individual, în urma aplicării metodologiei Clasamentului performanței bancare, la sfârșitul lunii aprilie 2018 rezultatele se prezintă în felul următor. Topul este condus de 3 bănci de importanță sistemică pentru sistemul bancar și financiar național – Moldova-Agroindbank, urmată Mobiasbanca și  Moldindconbank. De asemenea, pe fundalul unor performanțe sporite alte două bănci (ProCredit Bank și BCR Chișinău) înregistrează un avans consistent față de lunile precedente.

În mod particular, la nivelul indicatorilor generați pe compartimente specifice putem menționa următoarele:

  • Băncile cu cea mai solidă bază de capital în raport cu activele: BCR Chișinău, Eximbank și EuroCreditBank;
  • Băncile cu cel mai mare volum de active lichide: Victoriabank, Eximbank, și BCR Chișinău;
  • Băncile cu cele mai calitative active: FinComBank, Mobiasbanca și EuroCreditBank;
  • Băncile cu cea mai mare rentabilitate a capitalului: Moldindconbank, Mobiasbanca și Moldova-Agroindbank;
  • Băncile cu cea mai mare cotă de piață după portofoliul de credite: Moldova-Agroindbank, Moldindconbank și Mobiasbanca.

Sursa: expert-grup.org



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.