Condiții înăsprite post factum faţă de conducătorii băncilor

Banca Naţională a Moldovei (BNM) va înăspri exigenţele faţă de administratorii băncilor şi membrii consiliilor acestora. Majoritatea membrilor consiliului băncii vor trebui să aibă o experiență pe piața financiară, bancară sau nebancară, de minimum trei ani în funcţii de administrator şi/sau experienţă similară în decursul ultimilor 10 ani.

Această nouă prevedere se conţine în modificările la Regulamentul cu privire la exigenţele faţă de administratorii băncii, prezentate spre consultări publice de către BNM.

BNM doreşte prin modificările propuse să înăsprească exigenţele faţă de administratorii băncilor şi membrii consiliilor acestora, după ce Banca de Economii şi Banca Socială au acordat credite de miliarde, iar recuperarea acestora este pusă la îndoială de experţi. Cazul a devenit subiectul unei anchete parlamentare, iar printre acei cărora li s-au adus învinuiri se află şi administratori ai băncilor.

După modificarea regulamentului, băncile vor fi obligate să anexeze la pachetul de documente şi procesul-verbal al şedinței la care s-a adoptat hotărîrea cu privire la numirea sau alegerea administratorului, condiţie care nu este în prezent. La adoptarea deciziei cu privire la confirmarea persoanei înaintate la funcţia de administrator, BNM va lua în considerare şi faptul dacă în perioada în care a activat aceasta „a vizat concluzia pe marginea examinării materialelor privind acordarea creditelor sau a votat pentru acordarea creditului sau a decis de sine stătător referitor la acordarea creditului”.

BNM propune să fie redus de la 5 zile la o zi lucrătoare termenul în care banca notifică în scris banca centrală despre orice încetare a raporturilor de muncă cu indicarea temeiului legal, sau despre orice transfer din funcţie a membrului organului executiv și contabilului-șef al băncii.

Administratorii vor fi obligaţi să prezinte o declaraţie pe propria răspundere privind cunoașterea legislației din domeniul financiar – bancar şi asumarea obligației de respectare a acesteia în exercitarea atribuțiilor funcționale.

Reporter: V. Bercu
Editor: A. Răileanu
Sursa: moldpres.md

In this article


Join the Conversation

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.