Cum ar arăta o Moldovă Eco-Energetică?

Îmi aduc aminte când eram în clasa a III-a sau a IV-a și apăruse disciplina Științe ale Naturii. Generația mea era prima care trebuia să meargă după „programul nou” și aveam cărți noi cu multe desene. Eram impresionat de fiecare capitol pe care îl citeam și vroiam să devin savant când am să cresc, să știu totul, să fac descoperiri și să pot ajuta Planeta.

Pe parcurs mi-am dat seama că, de fapt, undeva în suflet sunt un hippy, dar care iubește tehnologiile și știința. Din această cauză am devenit inginer și nu ecologist. Și hippyismul meu a mutilat în: să exploatăm natura corect și să nu luăm mai mult decât am putea întoarce. Lucru în care chiar cred.

La facultate am învățat cum freonii ne distrug stratul de ozon, iar pentru teza de licență vroiam să pun panouri fotovoltaice pe acoperișul frigoriferului pe care îl proiectasem. Nu s-a întâmplat pentru că specialiștii frigotehniști și alți ingineri pe care i-am contactat mi-au spus că nu e rentabil, nu te ajută nicicum și să nu-mi bat capul cu așa lucruri: „Fă ce trebuie să faci după sarcină!”.

Iar acum sâmbătă, 22 noiembrie, am fost în vizită la cel mai mare parc solar fotovoltaic din Moldova (se află lângă centrul Porsche) cu o putere generatoare de 333 kW. Transformată în cai putere aceasta este echivalentul de putere al motorului unui Porsche Macan sau a unui Volvo XC90 T6, sau echivalentul a 10 SMART-uri cu motor electric. Primele parchează într-aiurea pe străzile din Chișinău și aruncă în atmosferă câte 16,4 kg de CO2 la fiecare 100 de km, iar ultimele consumă energie curată ecologic și primesc bilet fără rând în rai.

Frank Le Borgne, administratorul parcului solar fotovoltaic planifică să construiască încă un parc solar cu o putere de 4MW în Fălești, adică un parc de 12 ori mai mare. Pentru a înțelege ce înseamnă asta să ne imaginăm un apartament obișnuit al unui student și ce aparate electrice ar conține acesta: 4 becuri, un laptop, un televizor, un ceainic electric, un frigider și un cuptor cu microunde. Puterea medie consumată de toate acestea este în jur de 3,5 KW. Astfel, parcul solar din Fălești ar acoperi consumul de putere a 1142 de studenți, adică aproximativ o treime din toți studenții de la UTM care stau la cămin.

IMG_20141122_130733
Sursa foto: bujoreanuvictor.wordpress.com

Frank a demonstrat că e posibil să produci electricitate cu ajutorul soarelui. În 7 ani e posibil să îți recuperezi investiția, iar un astfel de parc solar ne poate servi până la 50 de ani. E real și funcționează. Aș fi vrut să am acest exemplu 3 ani în urmă când mi-am început teza de licență.

”Ce pot face eu?” ai întreba tu

E perioada anului când deja fiecare student din ultimul an de studii își planifică lucrul pentru teza de licență. Dacă te-ai gândit să incluzi elemente ce țin de energia regenerabilă sau eficiența energetică, dar nu ești sigur dacă vrei să-ți complici viața, eu spun că trebuie să încerci.

Pe 5 decembrie va avea loc Gala Moldova Eco-Energetică unde câștigătorii din cadrul concursului național Moldova Eco-Energetică din 2014 vor fi premiați. Te îndemn să urmărești evenimentul și câștigătorii. Ideile cele mai bune primesc finanțare, iar teza ta de licență poate deveni un plan de afaceri până în anul viitor pentru Târgul Ideilor Eco-Responsabile.

Pentru inspirație vezi câștigătorii din 2013:

Și încă multe altele dacă dai un search pe youtube.

Omul face locul și la noi se poate face inginerie cu impact pozitiv pentru mediu. Și imaginează-ți că istoria ta, despre studentul care a făcut afacere din teza de licență, molipsește cel puțin încă 2 studenți care vor face proiecte încă și mai bune. În așa ritm avem șansa să vedem o Moldovă Eco-Energetică destul de curând.

Hai, spor!

Autor: Victor Bujoreanu

Sursa: bujoreanuvictor.wordpress.com



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.