Mulți dintre antreprenori își doresc atragerea unor investitori străini în afacerea sa. Prezenta unui investitor contribuie nu doar la creșterea cifrei de afaceri, ci poate asigura un know-how în domeniu și aduce practici moderne de management.
Cum însă să atragem un investitor străin, mai ales într-o afacere de talie mică sau mijlocie?
Asociația Oamenilor de Afaceri (AOAM) recomandă următorii pași:
- Formularea scopului finanțării. Exemplu: „As dori să atrag un investitor pentru a procura utilaje moderne ce ar asigura o competitivitate mai sporită a produsele proprii pe piața de desfacere – țintă”. Pentru a descrie ideea, elaborează un plan de afaceri, care ar include descrierea companiei, cercetarea de piață, descrierea echipei sau a oamenilor-cheie, care vor contribui la succesul afacerii, evaluarea sumei investiției necesare, precum și rentabilitatea ei. Este important ca valoarea avantajelor propuse unui investitor să fie mult mai mari decât câstigul pe care l-ar avea dacă ar plasa aceeași sumă într-un depozit bancar sau într-un fond de investiții gestionat de o instituție financiară.
- Pregătirea afacerii. Pe lângă ideea atractivă de business, investitorii caută transparență, echitate, corectitudine și profesionalism în gestionarea afacerii. Pentru a te pregăti de discuții, este necesar să faci un audit profesionist al companiei și o evaluare a afacerii.
- Căutarea investitorilor. Pregătește o prezentare a afacerii și a scopului atragerii investiției. Discută cu companiile de consultanță în afaceri referitor la intențiile tale. Participă la conferințe, forumuri și alte evenimente relevante afacerii tale (networking). Cu cat mai mare va fi rețeaua ta de contacte, cu atât mai înalte vor fi șansele tale de a găsi un investitor. Contactează direct partenerii potențiali din străinătate. Exista site-uri specializate în care iți poți lista compania.
- Când ai identificat investitorul, treci la etapa de evaluare. Investitorii de obicei efectuează un studiu de fezabilitate propriu al afacerii propuse și daca sunt dispuși să avanseze, efectuează și o analiza minuțioasă, Due Dilligence a companiei, ce va include auditul financiar, de taxe,juridic și va efectua o expertiză tehnică a activelor companiei.
- Daca rezultatele analizei vor fi satisfăcătoare, investitorul va intra în procesul de negociere a contractului de parteneriat. Un investitor experimentat va avea și pretenții mari. Atenție: nu fi rigid în negocieri, căci vei pierde. El va mai găsi și alte persoane care au idei de afaceri interesante, iar tu nu vei găsi ușor persoane dispuse să își investească banii în idee ta.
Important e să reținem faptul că, în acest moment păstrarea banilor în bancă, dacă vorbim de țările de origine ale investitorii străini, nu sunt tocmai foarte profitabile pentru cei care au economii deoarece ratele mici ale dobânzilor la depozite aproape că nu acoperă inflația. Republica Moldova oferă multe avantaje investitorilor străini. Cu alte cuvinte există motive pentru ca anumiți oameni să îsi riște banii alături de dvs.