“Aş vrea să fiu cunoscut ca un speculator financiar, filantropist şi filosof” (George Soros)
George Soros a devenit celebru în septembrie 1992 când a riscat 10 miliarde de dolari speculând pe scăderea lirei sterline, într-o singura zi de tranzacţionare reuşind să obţină un profit de un miliard de dolari. Soros este cunoscut ca fiind “Omul care a ruinat Banca Centrală a Angliei.
George Soros s-a născut în 12 august 1930 în Budapesta, Ungaria. În anul 1936 familia îşi schimbă numele din Schwartz în Soros, ca răspuns la amplificarea antisemitismului şi fascismului din acea perioadă. În limba maghiară, Soros înseamnă “succesor desemnat”, în ebraică, “fundaţie”. În anul 1947 Soros emigrează în Anglia, iar în 1952 Soros devine absolvent al London School of Economics. În 1956 Soros se mută în SUA, New York City.
În perioada anilor 1956 – 1959 Soros lucrează ca şi arbitrajor (realizează operaţiuni de sens contrar pe pieţe diferite) la F.M. Mayer. În această perioadă începe să îşi dezvolte propriul set de idei („the theory of reflexivity”) după care se va ghida ulterior în cariera sa de investitor şi filantrop.Între anii 1959 – 1963 Soros lucrează ca şi analist la Wertheim & Co, iar în perioada 1963 – 1973 Soros lucrează la Arnold & S. Bleichroeder, unde ajunge să ocupe poziţia de vicepreşedinte.
În 1967, dezvoltă primul fond de investiţii, numit Eagle, pentru ca în 1969 să dezvolte cel de-al doilea fond Double Eagle Hedge Fund.
În 1973 Soros părăseşte poziţia sa de la Arnold & S. Bleichroeder pentru a dezvolta propriul lui fond speculativ, cu un capital de 12 milioane dolari, în cea mai mare parte sume provenite de la investitori. Iniţial fondul s-a numit Fondul Soros, însă acum poartă denumirea de Fondul Quantum Endowment. Din 1979 Soros îşi începe activităţile sale filantropice majore prin alocarea de fonduri pentru a ajuta studenţii de culoare să aibă acces la Universitatea din Cape Town, Africa de Sud. El susţine în această perioadă o serie de disidenţi din blocul de est.
În 1982 Soros dă numele organizaţiei sale filantropice – Fundaţia pentru o Societate Deschisă, în onoarea filozofului Karl Popper, autorul „Societatea Deschisă şi duşmanii ei”. Popper susţine în această lucrare faptul că societăţile pot prospera numai atunci când există o guvernare democratică, libertate de exprimare şi respect pentru drepturile individuale.
Încă de la începutul anilor ’90 activismul politic a devenit de interes pentru Soros. Acesta a început să scrie cărţi şi să ţină discursuri despre drepturile omului, libertate politică, educaţie sau rolul SUA în relaţiile internaţionale. Printre cărţile scrise amintim „Alchimia Finanţelor”, „Deschiderea sistemului sovietic”, „Criza capitalismului global: Societatea Deschisă în pericol”, „George Soros: despre Globalizare”” , „Nouă paradigmă pentru pieţele financiare: criza creditelor din 2008”.
Investitor pe termen scurt, Soros a făcut speculaţii uriaşe pe direcţiile pieţelor financiare, acesta reuşind să intuiască foarte bine trendurilor economice internaţionale, atunci când nimeni nu ar fi crezut că lucrurile vor evolua în acel sens.
Există zvonuri care spun ca investitorul ar fi cel care s-ar fi aflat în spatele crizei financiare asiatice din anul 1997. Acesta a pariat împotriva creşterii bahtului, moneda tailandeză, iar acest lucru ar fi dus la declanşarea crizei.
Potrivit opiniei lui Soros pieţele de capital sunt nişte pieţe haotice, unde investitorii se influenţează unii pe alţii şi reacţionează mai mult bazându-se pe sentimente şi mai puţin pe raţiuni logice. Soros tranzacţionează de cele mai multe ori în acelaşi sens cu evoluţia pieţei, dar caută întotdeauna oportunităţi prin care să facă lucrurile diferit şi astfel să obţină profituri mai mari.
“Nu are importanta daca ai dreptate sau nu, ci cât de mulţi bani câştigi când ai dreptate şi cât pierzi când ai greşit” (George Soros)
“Mă bazez foarte mult pe instinctele animalice” (George Soros)
Stilul de tranzacţionare al lui George Soros nu este pentru cei slabi de inimă sau pentru cei cumpătaţi cu banii. Soros a avut drept tactică de tranzacţionare pariuri mari pentru câştiguri mari, însă acest lucru a însemnat automat şi asumarea riscului de a avea şi pierderi mari. Dacă nu îţi permiţi să pierzi, atunci nu trebuie să adopţi politica lui Soros.
Scriind George Soros carte ”Despre globalizare”, am avut drept scop nu doar să arăt cum funcționează capitalismul global, ci să și ofer totodată sugestii privind căile prin care el poate fi îmbunătățit. Din acest motiv, a adoptat o definiție oarecum restrânsă a globalizării: conform ei, globalizarea reprezintă mișcarea liberă a capitalului însorită de dominația crescând a piețelor financiare globale și a corporațiilor multinaționale asupra economiilor naționale.
O astfel de abordare are avantajul că restrânge subiectul discuției. George Soros susține că globalizarea a fost inegală. Dezvoltarea instituțiilor noastre internaționale nu a ținut pasul cu dezvoltarea piețelor financiare internaționale, iar aranjamentele noastre politice au rămas în urma globalizării economiei. Bizuindu-se pe aceste premise, George Soros a formulat un set de propuneri cu caracter practic care ar putea face capitalismul global mai stabil și mai echitabil.