Două bănci nu se mai regăsesc în lista dealerilor primari

Doua bănci, Banca de Economii și Banca Socială, nu se mai regăsesc în lista dealerilor primari pe piaţa valorilor mobiliare de stat (VMS) publicată pe pagina web a Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

În listă dealerilor primari nu este indicată data la care a fost întocmită sau modificară dar dacă e să comparăm cu lista verificată de WALL STREET MOLDOVA în luna noiembrie 2014, putem constata, că pe piața valorilor mobiliare de stat din 11 dealeri au rămas 9.

bnm.md
sursa: bnm.md

Cauza modificărilor nu se cunoaște, dar excluderea unei bănci din lista dealerilor primari este posibilă doar în baza prevederilor Capitolului III al Regulamentului BNM cu privire la plasarea şi răscumpărarea valorilor mobiliare de stat în formă de înscrieri în conturi.

Dealer primar poate fi banca care a fost acceptată de BNM să deruleze operațiuni cu VMS pe piaţa primară ca urmare a îndeplinirii criteriilor de selectare şi care poate desfăşura operaţiuni în nume şi în cont propriu sau în nume propriu şi în contul clienţilor săi, persoane fizice şi/sau juridice, rezidente sau nerezidente.

Dealerii primari sunt creatorii de piaţă, care sunt obligaţi trimestrial să cumpere pe piaţa primară VMS în proporţie de 2.0% din volumul mediu trimestrial oferit de Ministerul Finanţelor (MF) pe parcursul a patru trimestre precedente în cazul dealerilor primari al căror nivel al activelor este mai mare sau egal cu 1.0 mlrd lei şi 1.0% din volumul mediu trimestrial în cazul în care nivelul activelor este mai mic de 1.0 mlrd lei.

Totodată, contribuie la crearea lichidităţii pieţei secundare a VMS, efectuînd trimestrial tranzacţii în volum minim de 1.5% din volumul total al tranzacţiilor de vânzare / cumpărare efectuate cu VMS în trimestrul precedent de către toţi dealerii primari (cu excepţia operaţiunilor de piaţă deschisă ale BNM).

 

In this article


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.