Euro îşi continuă declinul

Devalorizarea monedei euro în raport cu dolarul continuă miercuri, după ce a trecut o barieră simbolică în tranzacţionarea din cursul dimineţii.

Moneda euro a căzut sub 1.1747 dolari, rata la care a fost evaluată atunci când a fost lansată în 1999. Ultima dată când euro s-a aflat la cote atât de scăzute, a fost în anul 2006, în urmă cu nouă ani.

Nu e prima dată când euro se află sub valoarea sa de lansare. Ultima oara când s-a întâmplat acest lucru a fost la începutul anilor 2000, când euro s-a depreciat aproape imediat, ajungând la minime de aproximativ 0.85 dolari. Dar şi-a marea majoritate a ultimului deceniu la un nivel superior dolarului.

Recenta prăbuşire urmează anuntului făcut de Curțile Europene de Justiție în privinţa faptul că Outright Monetary Transactions OMT, programul creditat cu încheierea crizei euro, este legal.

Este foarte puțin probabil că declinul monedei euro se va opri în curând. Rezerva Federală și Banca Centrală Europeană au politici divergente, care ar trebui să consolideze dolarul și să slăbească euro. BCE probabil că are pregătit un program de relaxare cantitativă, care ar putea aduce în jos valoarea monedei europene prin introducerea de euro suplimentar pe piață.

Analiştii Goldman Sachs spun că moneda euro și dolarul vor fi la paritate până la sfârșitul anului 2017. În cazul în care analiştii companiei au dreptate, ar fi pentru prima dată din 2002 când acest lucru s-ar întâmpa.

sursa: capital.ro

In this article


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.