Europenii vor să spargă monopolul Google

Parlamentul European evaluează posibilitatea de a adopta o lege care să determine spargerea companiilor care oferă servicii de căutare pe internet de diviziile care oferă alte produse şi servicii, pentru a combate comportamentul pe care îl consideră anticoncurenţial al unor companii precum gigantul american Google, scrie Bloomberg.

O versiune a proiectului de lege văzută de agenţia de ştiri, în care numele Google nu este menţionat, menţionează „prac­ticile abuzive ale furnizorilor de servicii de căutare“ şi cere separarea serviciilor comerciale de căutare pentru a sprijini dezvoltarea industriei digitale din Europa. Este nevoie de „acţiuni decisive“ în ce priveşte cota de piaţă dominantă a Google, conform documentului. Măsurile trebuie să blocheze „imediat şi fără echivoc“ discriminarea rivalilor şi să determine compania să afişeze rezultate la căutări „în favoarea utilizatorilor, nu a Google“, conform sursei citate.

Google, care are o cotă de piaţă de peste 90% pe mai multe pieţe de căutare online din Europa – printre care se numără şi România (cu o cotă de 96% în octombrie 2014 conform Statcounter.com), se confruntă astfel cu mai multe riscuri de business în Europa, pe lângă o mai vechea investigaţie antitrust a Comisiei Europene (CE) privind posibile discriminări ale rivalilor de către firma americană, notează Bloomberg.

Parlamentarii Andreas Schwab şi Ramon Tremosa au cerut săptămâna trecută la actualizarea legislaţiei dacă UE nu este în stare să finalizeze această anchetă. Pe de altă parte, Ed Black, şeful Asociaţiei Industriei de Computere şi Comu­nicaţii din Washington, susţine că apariţia unei asemenea legi ar discredita ancheta antitrust a CE. „Acest proiect riscă să submineze credibilitatea unei lungi investigaţii a CE amestecând flagrant politica într-o procedură legală.

Liberalii şi popularii europeni au în plan să ceară un vot asupra acestui proiect în data de 26 noiembrie, dar varianta finală a actului normativ va trebui să fie negociată.

Repre­zentanţii companiei Google nu au dorit să facă niciun comentariu asupra subiectului.

Sursa: Ziarul Financiar



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.