În acest an, dolarul american a ajuns la o cotaţie în raport cu euro mai ridicată decât atunci când a fost introdusă moneda unică europeană. De ce s-a apreciat atât de mult dolarul american, care sunt presiunile de depreciere a monedei unice europene şi ce spun analiştii şi băncile centrale ale lumii despre perspectivele viitoare ale cotaţiei EUR/USD vedeţi în continuare.
Factorii de apreciere și depreciere
Moneda americană s-a întărit semnificativ anul trecut și în debutul anului curent. Astfel, potrivit Citibank, dolarul SUA se bucură de cea mai rapidă creștere din ultimii 40 de ani. Aprecierea respectivă se datorează întăririi economiei americane pe fundalul problemelor economice ale altor state.
Astfel, pe de altă parte, moneda unică europeană este în declin, ajungând în luna martie curent la cel mai scăzut nivel din anul 2003. Astfel, un dolar american a ajuns puțin sub 1 euro, paritatea dintre aceste două valute fiind tot mai aproape. Deprecierea euro va continua potrivit experților și asta ca urmare a deciziei de „relaxare cantitativă” a politicii monetare de către Banca Centrală Europeană, prin achiziții de obligațiuni.
Ce spun experții și băncile?
Analiştii băncii americane Goldman Sachs susţin că euro va ajunge la acelaşi nivel cu dolarul în jumătate de an, după care îşi va continua deprecierea. Analiştii băncii nipone Nomura consideră că paritatea dintre euro şi dolarul american ar putea fi atinsă mai curând.
Experţii estimează că dolarul SUA ar putea ajunge la o cotaţie de 1.1–1.15 USD pentru 1 EUR până la sfârşitul anului 2015, 1.17 şi 1.25 – până la finele anului 2016 şi respectiv 2017.
Se anticipează că, dacă factorii ce determină aprecierea dolarului american se vor epuiza curând, atunci cei care determină deprecierea monedei unice europene se vor manifesta şi în următoarea perioadă. Aceasta dacă luăm în considerare decizia de „relaxare cantitativă” a politicii monetare a BCE, luată cu scopul de a redresa economia zonei euro și de a aduce inflația pe un trend pozitiv.
Astfel, Banca Centrală Europeană va efectua achiziții lunare de obligațiuni guvernamentale în sumă de 60 miliarde de euro lunar, din martie 2015 până în septembrie 2016. Suma totală a acestor achiziții ar putea să depășească un trilion de euro.
Relaxarea cantitativă presupune achiziționarea de către BCE de obligațiuni guvernamentale și active emise de băncile europene. Cu lichiditățile obținute, se mizează pe dezvoltarea creditării, pentru stimularea creşterii economice și suprimarea deflaţiei. Aceste măsuri de politică monetară nu vor avea aceleași efecte de redresare economică în zona euro, așa cum a arătat practica din SUA și Marea Britanie, susțin unii experții. Mai mult decât atât, această decizie ar duce la continuarea deprecierii euro.
Este bine sau rău?
Unii analişti consideră că deprecierea monedei unice europene va avea un efect benefic asupra zonei euro, prin prisma dependenţei acesteia de exporturi. Astfel, se presupune că o depreciere a euro va duce la creşterea veniturilor exportatorilor.
Economiştii de la ING consideră că o depreciere de 10% a monedei unice europene faţă de celelalte principale valute adaugă 0.3 puncte procentuale la PIB-ul zonei euro. Euro a scăzut cu 9.6% în ultimele trei luni faţă de un coş de 10 valute străine.
Există analişti care sunt de părere că deprecierea euro nu este tocmai una binevenită, având în vedere că economiile mai slabe de la periferie nu sunt exportatori majori sau exportă prioritar în UE.
În ce privește tendințele puternice de apreciere a dolarului american, acestea prezintă riscuri pentru profiturile companiilor americane, mai ales ale companiilor multinaționale. Analiștii de pe Wall Street susțin că profiturile multinaționalelor ar urma să scadă cu 10%. Mai mult decât atât, impactul aprecierii dolarului ar putea dura între 3 și 7 ani.
Impactul asupra Republicii Moldova
Cursul oficial de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul american se stabilește luând în considerare cererea și oferta de pe piața valutară internă. Totodată, pentru determinarea cursului leului moldovenesc în raport cu alte valute străine decât dolarul american, se iau în calcul cotațiile internaționale ale acestor valute străine în raport cu dolarul american.
Luând în considerare aceste afirmații, cu siguranță cotațiile internaționale din următoarea perioadă (1-3 ani) se vor regăsi și pe piața valutară a Republicii Moldova. Acestea se vor propaga și prin intermediul factorilor care generează oferta de valută străină de la persoanele fizice (cum ar fi transferurile migranților) și cererea de valută străină de la persoanele juridice (cum ar fi plățile efectuate de petroliști).
În condițiile aprecierii dolarului american, ne putem aștepta la o creștere a prețului carburanților. Pe de altă parte, deprecierea monedei unice europene ar urma să ieftinească produsele importate din statele UE. Republica Moldova este o țară dependentă de resursele energetice de import, dar în același timp efectuează importuri semnificative din țările UE. În atare condiții, ar putea exista un echilibru între presiunile inflaționiste și cele dezinflaționiste venite pe calea comerțului. Alte canale importante sunt cel al remiterilor și al investițiilor străine, impactul cărora asupra pieței valutare din Republica Moldova depinde și de impactul pe care îl vor avea cotațiile internaționale asupra monedelor țărilor de proveniență a acestor influxuri de valută străină.
Autor: Daniela Dermengi
Sursa: bancamea.md