Evoluția pieţei VMS în luna iulie 2015

În luna iulie 2015, Banca Naţională a Moldovei (BNM) a organizat 7 licitații de vânzare a valorilor mobiliare de stat (VMS).

În graficul prezentat mai jos (07 iulie – 29 iulie 2015) sunt indicate ratele medii ponderate la Bonuri de trezorărie formate după fiecare licitație, care au loc săptămânal în fiecare zi de marți. Observăm o creştere uşoară a ratelor pe parcursul lunii, iar cea mai mare profitabilitate o arată bonurile de trezorărie pe termen de 182 zile.

Cu toate că BNM a majorat principalii indicatori ai politicii monetare în iulie, băncile comercială rămîn conservative la modificarea dobânzilor la depozite la termen. La moment valorile mobiliare de stat rămîn a fi în continuare un instrument mai profitabil de plasare a economiilor. Conform datelor prezentate de BancaMea.md, dobânda maximă la depozite oferită de bănci pentru termeni corespunzători este următoare:

 • pentru 3 luni – 16%;
 • pentru 6 luni – 16,3%;
 • pentru 12 luni – 16,5%.

Următoarele licitaţii de vânzarea a VMS vor fi organizate pe:

 • 11, 18 şi 25 august – pentru Bonuri de trezorărie;
 • 5 august – pentru Obligaţiuni de stat de 2 ani.

sursa: BNM / Bancamea.md

In this article


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 comments

 1. Iulian Răspunde

  Am o intrebare: cum pot eu sa fac investiment in VMS…ce trebuie sa fac/am?
  Multumesc.

  1. Dionisie Comerzan Răspunde

   Salut, aici poti vedea care bănci sunt dealeri primari si când se organizează licitațiile cu VMS. Pentru a putea cumpăra ai nevoie de buletinul de identitate și suma pe care dorești să o investești. Eu mereu recomand serviciile oferite de Victoriabank. Specialistul de la banca iți va explica în detaliat toată procedura.

 2. Iulian Răspunde

  Multumesc mult.

  1. Dionisie Comerzan Răspunde

   Cu plăcere!