Evoluţia preţurilor la produsele agricole în perioada ianuarie-septembrie 2014

Preţurile medii de vânzare a produselor agricole cultivate de întreprinderile agricole au scăzut în ianuarie-septembrie 2014 cu 3,7 la sută faţă de perioada similară a anului trecut, se arată într-un comunicat emis recent de Biroului Naţional de Statistică (BNS).

Preţurile producătorului la produsele vegetale s-au micșorat în medie cu 9,4%, iar cel mai esenţial au scăzut preţurile la porumb – cu 34,7%, fructe şi pomuşoare – cu 27,4%, struguri – cu 13,5%, floarea soarelui – cu 6,1%. Totodată, a fost înregistrată o creştere cu 24,4% a preţului la cartofi, cu 8,1% la grâu şi cel al legumelor cu 8,5%.

Potrivit lui Vadim Codreanu, specialist principal agro-business de la Federaţia Naţională a Agricultorilor din Moldova „Agroinform”, micşorarea preţurilor la produsele vegetale se datorează recoltei bogate din acest an:

„În general pe tară în anul 2014 condiţiile climaterice au fost mai favorabile comparativ cu anul trecut, fapt care a generat o productivitate globală mai mare pe ţară şi respectiv creşterea ofertei generale care a şi determinat micşorarea preţurilor. Plus la aceasta, incertitudinea de pe pieţele de export i-a determinat pe producători să-şi realizeze producţia cât mai repede pentru nu intra cu ea în iarnă şi suporta cheltuieli investiţionale şi operaţionale de stocare.”

Evoluţia indicilor preţurilor de vînzare a produselor agricole 2010 - 2014

Ţinînd cont că datele BNS sunt prezentate pe întreprinderile agricole şi gospodăriile ţărăneşti cu suprafaţa terenurilor agricole de 50 ha şi peste, acestea conform spuselor lui Stas Madan, economist din cadrul Companiei „Business Intelligent Services, au o reprezentativitate de mai puțin de o pătrime din totalul producției agricole. Totodată, economistul este de părere că per total, scăderea prețurilor la producția vegetală este direct corelată cu embargourile rusești, care au creat un excedent mare în oferta de produse agricole de pe piața locală.

În context, Madan susţine că din cauza prezenței puternice a intermediarilor pe piața produselor agricole s-a creat o situație în care prețurile la producători au scăzut semnificativ, în timp ce pentru consumatorii finali reducerea nu a fost atît de pronunțată.

Datele BNS arată că preţul mediu la produsele animaliere a crescut cu 14,3%. S-au majorat preţurile la vite şi păsări în masă vie – cu 14,7%, la ouă alimentare cu 16,0%, lapte – cu 4,9%. Conform spuselor lui Codreanu, majorarea preţurilor la produsele animaliere este cauzată de costurile de întreţinere a animalelor, dat fiind faptul că acestea au fost hrănite cu cereale şi furaje din anii trecuţi, care respectiv erau mai scumpe. Plus, crescătorii de animale mai suportă cheltuieli de stocare a hranei pentru animale.

„Pentru anul viitor se estimează preţuri mai mici la carne, datorită ofertei mari la produsele cerealiere” a mai adăugat Vadim Codreanu.



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.