Explicaţie de ce 40 USD este prețul real al barilului de petrol

Cât mai scade barilul de petrol: aceasta este frământarea principală a piețelor în acest an! Ce-i drept, să ai un preţ cu 60% mai jos într-o perioadă atât de scurtă, este neobişnuit. Dar să nu uităm că au fost destule momentele în care preţurile au crescut exponenţial.

La începutul anilor ’70, avem prima “zvâcnire” consistentă a preţului, în doar o lună barilul de petrol vânzându-se cu 52 USD, de la 22 USD. Sperietoarea preţului de peste 100 USD nu a apărut pentru prima data în anii 2000, ea a mai fost experimentata în aprilie 1981, când barilul de petrol s-a vândut cu 114 USD. Au urmat doua decenii de relativ calm, până când preţurile au urcat vertiginios în 2008 până la 140 USD. De atunci, ne-am cam obişnuit să avem cotaţii în jurul a 100 USD. După 15 ani de preţuri mari, ne este greu sa acceptăm că petrolul poate avea şi un pret decent. Dar, dacă ne uităm pe grafic, el a evoluat mai bine de jumătate din ultimele patru decenii în zona 20-40 USD. Cred că acum înţelegem mai bine de ce seicilor le este comoda aceasta valoare şi chiar se pot împăca cu una şi la jumătate. Pentru ei aceasta este normalitatea, acesta este adevăratul preţ al petrolului.

sursa: BVBescu.ro

Am observat o corelare interesantă, între preţul petrolului şi fluctuaţia indicelui Dow Jones. Când cotaţiile DIJA au un trend crescător, barilul se ieftineşte. Şi invers. S-a intâmplat şi în 1981 şi la mijlocul anilor ’90. Se intâmplă şi acum. După cum se observă din grafic, trendul ascendent al DIJA a început înca din 2009. În 2008, când DIJA se prabuşea, cotaţiile barilului de petrol urcau la cer! Au fost şase ani în care DIJA şi petrolul nu s-au mai intersectat. Până acum.

Explicaţia este simplă: când bursele se corecteazâ, mărfurile sunt considerate “safe-heavens”. Investitorii fug de acţiuni şi îşi plasează banii în obligaţiuni de stat, aur, petrol, argint s.a. Când situaţia se calmează la Burse, exodul se produce invers. Iar preţul petrolului coboară…

Uitându-mă pe grafic, nu pot însă sa nu remarc ca avem un raliu prelungit pe DIJA. Indicele a străpuns de ceva timp rezistenta şi în mod cert se va corecta în viitorul apropiat. Cat de apropiat, rămâne de văzut…

Sursa: BVBescu.ro

In this article


Join the Conversation

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.