FMI se aşteaptă la un potenţial de creştere economică redus în următorii ani

Potenţialul de creştere al economiei mondiale a primit o lovitură dură după criza financiară din 2007-2009 şi este posibil să rămână la un nivel scăzut timp de mai mulţi ani, ceea ce sugerează că dobânzile ar trebui să rămână scăzute pentru o perioadă, se arată într-un studiu publicat marţi de Fondul Monetar Internaţional, potrivit FMI.

Studiul susţine că potenţialul de creştere economică, care măsoară cât de repede pot creştere economiile în timp, era în scădere în economiile dezvoltate chiar şi înaintea crizei financiare din cauza îmbătrânirii populaţiei şi a diminuării inovaţiei tehnologice. Însă declinul investiţiilor private şi al gradului de ocupare a redus potenţialul de creştere al statele dezvoltate în perioada 2008-2014 până la 1,3%, de la 1,8% înaintea crizei. În plus, în următorii cinci ani potenţialul de creştere al economiilor dezvoltate ar urma să avanseze până la 1,6% dar va rămâne sub cel de dinaintea crizei, ceea ce va îngreuna reducerea datoriei publice şi a celei private.

În condiţiile în care dobânzile de referinţă sunt deja la un nivel scăzut ‘politica monetară în economiile avansate ar putea se se confrunte din nou cu problema dobânzilor zero şi chiar mai mici dacă şocurile negative se vor materializa’ susţine FMI.

În cazul pieţelor emergente, studiul FMI susţine că potenţialul de creştere a scăzut în perioada 2008-2014 până la 6,5%, cu aproape două puncte procentuale mai mic decât înaintea crizei, şi este aşteptat să continue să scadă până la 5,2% în următorii cinci ani pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte iar productivitatea încetineşte.

În aceste condiţii, Fondul sfătuieşte economiile avansate să sprijine cererea şi investiţiile, inclusiv prin majorarea finanţării pentru cercetare şi dezvoltare precum şi pentru infrastructură. La rândul lor, economiile emergente ar trebui să majoreze şi ele investiţiile î infrastructură, să elimine reglementarea excesivă şi să îmbunătăţească calitatea educaţiei.

Studiul FMI, parte din raportul World Economic Outlook publicat de două ori pe an, ar putea ghida discuţiile factorilor de decizie care se vor întâlni săptămâna viitoare la Washington cu ocazia reuniunilor de primăvară ale FMI şi Băncii Mondiale.

Sursa: Agerpres



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.