Guvernul nu a uitat de UTA Găgăuzia. Vă fi aprobat un Plan de Acțiuni privind ameliorarea situației social-economice din regiune

UTA

Grupul de lucru, format din reprezentanții ministerelor și autorităților de la Comrat, condus de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministrul Economiei, a definitivat Planul de Acțiuni privind ameliorarea situației social-economice din Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia pentru perioada 2016-2019, elaborat în scopul dezvoltării și modernizării regiunii. Documentul urmează a fi transmis Guvernului pentru aprobare.

Potrivit ministrului Octavian Calmîc, documentul are drept scop eliminarea distorsiunilor de ordin economic, sporirea exporturilor, atragerea remitențelor, creșterea fluxului investițiilor străine directe, impulsionarea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii din regiune, precum și reducerea numărului de șomeri, inclusiv din contul emigranților reveniți în țară.”Planul de acțiuni prevede acțiuni pe termen scurt, mediu și lung, care țintesc neadmiterea aprofundării în continuare a crizei economice, readucerea economiei naționale pe o traiectorie ascendentă şi asigurarea premiselor pentru dezvoltarea economică echilibrată”, a accentuat ministrul Octavian Calmîc.

Printre acțiunile, care urmează a fi implementate se numără punerea în aplicare a Programului de stat de studiere a limbii de stat, inclusiv în instituțiile preșcolare, crearea cadrului strategic în domeniul dezvoltării regionale în Regiunea de dezvoltare UTA Găgăuzia, dezvoltarea şi reabilitarea sectorului infrastructura şi de mediu în autonomie, alocarea anuală a resurselor financiare pentru investiții capitale și de dezvoltare pe principii de proporționalitate și echitate, promovarea pe piaţa internă și externă a companiilor vitivinicole din UTA Găgăuzia. De asemenea, documentul stipulează că în următorii ani în autonomie urmează a fi reparate capital mai multe secții a spitalelor din Comrat, Vulcănești și Ceadîr Lunga, precum și punctele de asistență medicală urgentă în câteva localități, etc.

Unele din acțiunile imediate şi pe termen scurt nu necesită resurse financiare adiționale, altele decât cele bugetate şi cele finanțate prin programele sectoriale ale partenerilor de dezvoltare. Pentru acțiunile care implică costuri suplimentare şi sunt proiectate pentru al doilea an de implementare, autoritățile administrative centrale şi instituțiile responsabile urmează să proiecteze mijloacele necesare în cadrul următorului ciclu de planificare bugetară pe termen mediu. De asemenea, vor fi realizate acțiunile necesare pentru atragerea asistenței externe a partenerilor de dezvoltare în vederea asigurării implementării integrale a prevederilor Planului de acțiuni.Sursa: Ministerul EconomieiJoin the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.