Incepând cu 27 martie 2015 au loc primele transferuri de pe piața RASDAQ pe piața AeRO

Companiile INOX Măgurele (INOX), Petrocart Piatra Neamț (PTRC) şi Ducatex Jilava (GUFX) sunt primele trei companii care se transferă de pe piața RASDAQ pe piața AeRO începând cu 27 martie 2015.

Transferul de pe RASDAQ pe AeRO oferă societăților un nou ȋnceput în arena pieței de capital, ȋntr-un cadru legal clar și legitim, conform standardelor europene.

Casa de brokeraj Prime Transaction este Consultantul Autorizat care a asistat INOX, Petrocart și Ducatex în procesul de transfer pe piața AeRO și va continua să acorde asistență companiilor pentru încă 12 luni după listarea pe AeRO.

Prin lansarea AeRO, Bursa de Valori Bucureşti a declanşat un mecanism prin care sunt vizate dezvoltarea pe termen lung a pieţei, precum și o promovare şi un marketing mai eficace, și a reușit astfel să atragă interesul atât al companiilor antreprenoriale, cât și al unui număr semnificativ de companii de pe Rasdaq, convingându-le să treacă pe această piață nouă.

AeRO este o nouă șansă pentru companiile care vor să folosească piața de capital în beneficiul lor și al investitorilor, în special prin atragerea de capital pentru susținerea proiectelor, dar și pentru pregătirea pentru o viitoare trecere la un nou nivel de transparență, listarea pe piața reglementată.

Piața AeRO a fost creată de Bursa de Valori București pentru a oferi o piață cu cerințe de raportare mai puține pentru companiile listate, dar în același timp cu suficientă transparență pentru a-i motiva pe investitori să tranzacționeze. Această nouă piață stabilește punți de legătură între companii și investitorii persoane fizice, mediul de private equity și fonduri de investiții.

Cu o istorie de aproape 80 de ani, compania INOX Măgurele este specializată în producția de echipamente pentru uz profesional pentru bucătării, servirea produselor alimentare, zonele de prelucrare și afișare a produselor alimentare. Pentru tot anul 2013, cifra de afaceri a companiei a crescut cu 19%, la 12,3 milioane lei (2,8 milioane euro), iar profitul a urcat cu 65%, la 888.000 de lei (201.000 de euro). Cei mai importanți acționari ai INOX sunt președintele Consiliului de Administrație, Ion Bazac, cu 15,28%, Șerban-Andrei Buduleci (15,14%), Ginevra Enterprises Ltd (11,73%) și I. Ion Bazac (10,13%). În ultimul an, investitorii au tranzacționat peste 19.000 de acțiuni INOX, pentru peste 19.000 de lei (mai mult de 4.000 de euro).

Petrocart activează de aproape 110 ani și este unul dintre liderii pieței românești de hârtie absorbantă, care include hârtie igienică, prosoape de bucătărie, șervețele de masă și șervețele nazale. Compania produce, totodată, și carton. Petrocart a încheiat anul 2014 cu o cifră de afaceri de 47,7 milioane lei (10,7 milioane euro), în creștere cu 65% față de anul 2013. Profitul a urcat de aproape trei ori, la 471.000 de lei (106.000 de euro), conform informațiilor disponibile pe site-ul companiei. Cei mai mari acționari ai Petrocart sunt Asociația Petrocart (45,95%) și SIF Banat-Crișana (30,17%). În ultimul an au fost tranzacționate aproape 301.000 de acțiuni Petrocart, pentru 193.000 de lei (43.000 de euro).

Ducatex produce articole de cauciuc din anul 1970. Compania a înregistrat o cifră de afaceri de 16 milioane lei (3,6 milioane euro) în anul 2013, apropiată de cea din anul anterior, iar profitul a avansat la 73.000 de lei (16.000 de euro). Peste 94% din acțiunile Ducatex sunt în portofoliul lui Gabriel Dumitru. În ultimul an au fost tranzacționate 366 de acțiuni Ducatex, pentru 140 de lei.

Ce este piaţa AeRO?
Piața AeRO este segmentul dedicat titlurilor de capital (acțiunilor) din cadrul sistemului alternativ de tranzacționare al Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Acesta este un segment de piață dedicat listării companiilor la început de drum, pentru finanțarea proiectelor, poveștilor lor de creștere, creșterea vizibilității și contribuției la dezvoltarea mediului de afaceri. Bazându-se pe sistemul alternativ de tranzacționare al BVB, existent din 2010, piața AeRO, sub un concept reproiectat și reconstruit, a fost lansată pe 25 februarie 2015.

Sursa: Bursa de Valori Bucureşti

In this article


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.