Irlanda vrea să beneficieze de un plan de salvare similar, în cazul în care Grecia obţine unul

Dublinul va insista ca orice nou plan de salvare, mai bun, pe care l-ar putea obţine Grecia, să fie aplicat şi Irlandei, a declarat ministrul Agriculturii Simon Coveney, citat de Irish Times în pagina electronică de luni.

Premierul grec Alexis Tsipras a exclus duminică să ceară o prelungire a planului de salvare a Greciei, în cadrul summitului de la Bruxelles de săptămâna aceasta. În locul unei prelungiri a planului, la momentul expirării, pe 28 februarie, Tsipras a repetat că solicită un „credit punte” până în iunie, când Atena ar urma să negocieze un nou acord cu UE şi Fondul Monetar Internaţional.

Simon Coveney. foto:newstalk.com

Ministrul irlandez a declarat că este necesar ca Greciei şi celorlalte state mebre ale Uniunii Europene (UE) să li se aplice aceleaşi reguli.

Ceea ce am încuraja noi Grecia să facă este exact ceea ce a făcut Irlanda. Şi anume să restructureze şi să schimbe modul în care va fi plătită datoria lor, astfel încât să poată să reducă povara„, a spus Coveney.

Irlanda şi alte ţări europene vor căuta căi prin care să ajute Grecia Dar trebuie să ne asigurăm că Greciei îi sunt aplicate aceleaşi reguli ca tuturor celorlalţi„, a subliniat el.

Ministrul a declarat luni dimineaţa într-o emisiune a postului irlandez de radio RTE că Irlanda a arătat că există modalităţi de a reduce substanţial povara datoriei.

Dacă există altceva în oferta pentru Grecia, ei, bine, atunci Irlanda este deschisă să analizeze acest lucru, dar noi vom insista ca orice acord nou sau mai bun să fie aplicat Irlandei la fel ca Greciei„, a subliniat el.

Miniştrii de Finanţe cadrul Eurogrup, inclusiv irlandezul Michael Noonan, se întâlnesc miercuri, la Bruxelles, într-o reuniune specială, la care va lua parte şi ministrul grec Yanis Varoufakis. Liderii UE participă la un summit programat joi, care urmează să fie dominat tot de situaţia din Grecia.

Aproximativ 80% din uriaşa datorie a Greciei este către alte ţări din zona euro. Astfel, este puţin probabil ca statele membre să susţină o eventuală diminuare a acesteia.

sursa: medifax.ro



Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.