Istorie de succes în cadrul PAC II: Darurile Basarabiei SRL

istorie de succes PAC

Parcursul în business a fost unul zbuciumat. Are peste 20 de ani de când lansează și administrează afaceri, a trecut prin toate perioadele de criză financiară, dar nu a renunțat. De fiecare dată a luat-o de la un capăt Și a reușit să devină exemplu pentru mulți agricultori din țară.

Vorbim despre omul de afaceri Valeriu Matcovschi de la ”Darurile Basarabiei”. În 2010 i-a venit ideea să planteze o livadă de mere, nu una ordinară, dar una care să corespundă standardelor europene, așa cum văzuse în țările din Europa de Vest. Zis și făcut, un an mai târziu a adus puieți din Franța și astfel câteva hectare de teren de lângă satul Malinovscoe, raionul Râșcani au prins viață. Aici fiecare pom este deservit particular și în dependență de potențialul lui se reglează cantitatea de mere, care vor fi crescute în fiecare an.Livada este dotată cu irigare prin picurare, sistem antigrindină şi sistem anti îngheț. Aceste succese au fost posibile, datorită faptului, că SRL ”Darurile Basarabiei” este distribuitor oficial al companiei franceze, care produce puieții plantați și este distribuitor al producătorilor sistemelor de protejare a livezii enumerate mai sus. Aici sunt cultivate soiuri de măr precum: Golden Rainders, Braeburn, Gala Buckey, Superchief, Crimson Crisp, Dalinette, Galaval, Jeromine și Story Inored.

Astfel „Darurile Basarabiei” au ajuns să fie un deliciu pe mesele europenilor, ale rușilor și desigur în primul rând pe mesele moldovenilor.

În șase ani, Valeriu Matcovschi a obținut rezultate impresionante. Omul de afaceri spune ca i-a fost greu să meargă înainte, chiar la hotar cu imposibilul, dar ambiția l-a adus mai aproape de succes. Acum produsul lui deține certificat de calitate Global GAP.

Dezvoltarea a fost posibilă și datorita faptului că antreprenorul este consultat de un specialist din Franța, care vine de 4 ori pe an și ii oferă consultație despre gestionarea corectă a livezii. Astfel, pe lângă faptul că produce mere calitative, mai are un avantaj, și anume din punct de vedere al recoltei primite la hectar și calității. SRL ”Darurile Basarabiei” în baza unui contract de colaborare, păstrează merele sale într-un frigider performant, cu atmosferă controlată, computerizat, care ne permite să le păstrăm un timp îndelungat cu menținerea calității înalte.
Când într-o companie ascensiunea este atât de rapidă, există riscul de a interveni greutățile, este practic imposibil de a efectua evidența producției sau de a monitoriza angajații dacă își fac munca așa cum trebuie. Ghidat de soluționarea acestor probleme lui Valeriu Matcovschi i-a venit ideea să creeze un sistem computerizat prin care toate statisticile să fie automatizate. Dar de la idee pană la realizare ar fi fost cale lungă, dacă nu ar fi aflat la timp despre Proiectul Ameliorarea Competitivității II, finanțat de Banca Mondială.

Investițiile în așa o livadă sunt foarte mari și este imposibil să le faci pe toate în același timp, explică omul de afaceri. Așa că fără să mai stea pe gânduri a depus dosarul și mare i-a fost bucuria când i-a fost aprobată finanțarea. Posibilitățile aplicației create sunt, într-adevăr, impresionante. Agricultorul poate să gestioneze o evidență completă începând cu primul pom sădit până la ultimul măr vândut.

Totul începe în momentul în care containerul este pus pe cântarul conectat la computer. I se aplică o etichetă cu codul de bare, în care sunt notate greutatea, numărul sectorului de producere și al lotului din care a fost recoltat, plus numărul echipei care a cules merele. Datele sunt ușor de analizat, de comparat, iar dacă apare o problemă antreprenorul oricând poate face un pas înapoi să vadă condițiile în care a crescut și s-a recoltat fructul, cu ce preparate a fost tratat, să identifice cauzele și cum pot fi soluționate abaterile de la normele stabilite. Pană acum a reușit deja sa implementeze 90 la sută din program, dar și să lanseze un site modern.

”Orice început e dificil, nesigur și ne sperie pe alocuri. Chiar dacă ne lovim de pereți trebuie să mergem înainte”, asta e filosofia pe care Valeriu Matcovschi o urmează în afaceri. Mai ales că, spune antreprenorul avem pământuri fertile, clima favorabilă și costul mic al forței de muncă. ”Ne-ar mai trebui puțin curaj și ambiție, dar acestea prind contur atunci când găsești parteneri de încredere, așa cum este și PAC II”, adaugă Valeriu Matcovschi.In this article


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.