Istorie de succes în cadrul PAC II: ESCABAR

Așa e firea omului, să respingă ceea ce nu cunoaște. Probabil din acest motiv, deocamdată, ni se par cautate bucatele din melci, deliciu culinar atât de apreciat de europeni. Chiar și așa, un tânăr antreprenor din Orhei a riscat să înființeze o crescătorie de melci în Moldova.

După câțiva ani de muncă peste hotare, în anul 2010 Vilen Cebotari a revenit acasă cu un scop bine definit – să fie un deschizător de drumuri, să ne demonstreze cât de prielnice sunt clima și solul nostru pentru dezvoltarea unei astfel de afaceri.



Zis și făcut, a cumpărat 18 ari la Peresecina, apoi a amenajat terenul corespunzător, după toate normele de securitate și igienă. În plus, a instalat și un sistem de irigare, pentru a le asigura moluștelor nivelul optim de umiditate.

Experiența și cunoștințele prețioase le-a acumulat la o fermă de melci din Lituania, unde a lucrat timp de patru ani în calitate de îngrijitor.

O parte din moluște spune că a adunat-o din Moldova, iar cealaltă a cumpărat-o din Ucraina. Deoarece iernile la noi au și multe zile geroase, a ales specii rezistente la frig.

Evident, peste 90 de procente din melcii de la Orhei pleacă in Europa, către intreprinderi de procesare.

Doar o mică parte ajung pe mesele restaurantelor de acasă. Este o afacere profitabilă, spune Vilen, dacă ai răbdare să le oferi acestor mici creature confortul de care au nevoie.

Este un proces mult mai complicat decât pare la prima vedere. Sunt necesari doi ani ca moluștele să ajungă la dimensiunile bune de pus pe farfurie.

În prezent, compania „Istrati Valentina” este unica din Republica Moldova care deține dreptul de a recolta melci în cantități industriale. Producătorul intenționează să își extindă afacerea și să lanseze o secție de prelucrare a cărnii de melci. Astfel va transforma intreprinderea din una furnizoare de materie primă în una ce comercializează produse semifabricate sau chiar gata de consum.




Un nou obiectiv care necesită nu doar investiții, dar și instruirea specialiștilor, consultanță managerială, promovare.

Anume pentru îndeplinirea acestor obiective Vilen Cebotari a aplicat la Proiectul Ameliorarea Competitivității II. Spune că a fost plăcut surprins de profesionalismul și bunăvoința reprezentanților PAC II. Nu a întâmpinat nici un fel de de producere și ambalare potrivit standardului HACCP.

Datorită sprijinului oferit de PAC II, Vilen a primit asistență din partea consultanților străini și în ceea ce privește metodologia de formare a prețului, plus i-a fost asigurat accesul la o bază de date cu potențiali clienți, rețele de restaurante, magazine retail.

Astfel, fermierul și-a asigurat bunăstarea acasă, alături de familie. De câte ori are ocazia, își alintă apropiații cu rețete delicioase și sănătoase. Cine știe, poate i se va duce vestea prin țară, iar moldovenii vor da de gustul melcilor.





Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.