Mesajul pieţei AeRO către investitori

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) va lansa la 25 februarie 2015 un sistem alternativ de tranzacționare numit AeRO, care este creată din nevoia de a furniza antreprenorilor o alternativă de finanțare pentru dezvoltare și este segmentul dedicat titlurilor de capital (acțiunilor) din cadrul sistemului alternativ de tranzacționare administrat de BVB.

Piaţa AeRO se adresează companiilor care au un potenţial semnificativ/ridicat de creştere, în mod special IMM-urilor si start-up-urilor. Valoarea de piaţă (capitalizarea) anticipată a unei societăţi care solicită admiterea la tranzacţionare pe piaţa AeRO poate fi determinată ca rezultat al emiterii de noi acţiuni, fie oferite public, pe baza unui prospect, fie printr-un document de ofertă dacă se adresază unui număr maxim de 149 de investitori sau în alte situaţii prevăzute de lege.

Pentru a investi în acţiunile unor societăţi care aspiră la admiterea pe AeRO, persoanele fizice sau investitorii instituţionali pot contacta Consultanţii Autorizaţi din lista publicată pe pagina de internet a BVB, pentru informaţii suplimentare. În această etapă o societate se adreseaza potentialilor investitori pentru a obţine finanţarea vizată. Dacă oferta se incheie cu succes, societatea şi-a indeplinit obiectivul, iar investitorii au subscris acţiunile emise, are loc listarea companiei la BVB, pe piaţa AeRO. Dupa listare, acţiunile pot fi tranzacţionate pe AeRO, prin intermediul Participanţilor la sistemul BVB.

Pentru investitori, o participaţie într-o societate care se pregăteşte de listare pe AeRO oferă oportunitatea de a intra în acţionariatul acesteia încă de la un nivel incipient al dezvoltării ei. Societăţile listate pe AeRO pot avea o dezvoltare accelerata, iar randamentul investiţional poate fi unul spectaculos. Potenţialii investitori în companiile listate pe AeRO trebuie să fie în cunostinţă de cauză cu privire la faptul că un sistem alternativ de tranzacţionare este o piaţă desemnată în principal pentru companii de mai mici dimensiuni şi start-up-uri, pentru care există tendinţa să se ataşeze un risc investiţional mai ridicat decât pentru companiile admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată.

AeRO va include companii din domenii cu potenţial de dezvoltare ridicat, precum cele din IT&C. Printr-un plasament într-un start-up sau un IMM, investitorii îşi vor putea diversifica portofoliile, cu clase de active mai riscante, dar din domenii cu potenţial ridicat de creştere la care până acum nu au avut acces pe piaţa bursieră românească.

AeRO oferă reguli de realizare a tranzacţiilor similare pieţei reglementate a BVB. Societăţile listate trebuie să respecte statutul de companii publice, să raporteze şi să aplice Principiile de Guvernanta Corporativa aprobate de BVB.

Sursa: Bursa de Valori Bucureşti

In this article


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.