Ministerul Finanțelor propune o nouă rată la obligațiunile de stat cu dobândă fixă

În cadrul licitației care va fi organizată miercuri 17 septembrie de Banca Națională a Moldovei, Ministerul Finanțelor va pune spre vânzare obligațiuni de stat cu rata dobânzii fixă.

Volumul emisiunii de obligațiuni cu termen de circulație de 3 ani, se preconizează să fie de 12 milioane lei la o rata a dobânzii de 8,75%, .

Ministerul Finanțelor a început din luna aprilie 2014 pentru prima data să emită obligațiuni de stat cu rata dobânzii fixă. În această perioadă, rata dobânzii a crescut de la 8% la 8,5%, iar pentru miercuri se propune o rată de 8,75%.

Această creștere a ratei este influențată de creșterea ratei dobânzii la obligațiuni de stat cu rata dobânzii flotantă și termen de circulație de 2 ani, iar aceasta din urmă este influențată de rata medie ponderată a dobânzii la bonuri de trezorerie cu termen de circulație de 182 zile, care în luna august în comparație cu luna iulie a crescut cu 1,13 p.p.

În graficul de mai jos putem observa că din luna august rata dobânzii la obligațiuni de stat cu rată flotantă a depășit rata dobânzii la obligațiuni de stat cu rată fixă, ambele având o tendință de creștere.

Ratele  lunare ale dobânzii la obligaţiuni de stat (apr-sept 2014)

 

 

In this article


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.