Moldova a găzduit cea de-a 24-a reuniune a Comitetului de Conducere GUAM

În perioada 8-9 iunie 2016, la Vadul lui Vodă, s-a desfășurat cea de-a 24-a reuniune a Comitetului de Conducere privind realizarea Proiectului de Facilitare a Comerţului şi Transportului al Organizaţiei pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică – GUAM.

Evenimentul a reunit reprezentanții autorităților vamale din Republica Moldova, Republica Azerbaidjan, Georgia și Ucraina, cu participarea responsabililor din domeniu din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova și Secretariatului GUAM.

Serviciul Vamal a prezentat progresele înregistate în implementarea Acordului de Asociere RM-UE, în special cu referire la Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA). Printre cele mai importante realizări au fost enumerate: implementarea conceptului de Agent Economic Autorizat (AEO), declararea electronică, controlul și certificarea originii mărfurilor, reducerea actelor necesare vămuirii mărfurilor, precum și dezvoltarea domeniului analizei riscurilor și controlul ulterior.

Ca urmare a discuțiilor, părțile au menționat importanța schimbului de experiență în domeniul creării și implementării sistemelor de management al riscurilor pentru facilitatea comerțului și combaterea fraudelor vamale, fiind unanimi în ideea că respectivele reuniuni reprezintă o platformă de colaborare eficientă în vederea asigurării securității economice a statelor-membre.

Agenda reuniunii a cuprins și subiectul implementării Protocolului dintre administraţiile vamale ale statelor-membre ale GUAM cu privire la organizarea schimbului de informaţie prealabilă, semnat la 8 iulie 2015.

Totodată, părțile au remarcat importanța proiectului Protocolului dintre administrațiile vamale ale statelor-membre ale GUAM privind recunoașterea reciprocă a anumitor rezultate ale procedurilor vamale în privinţa mărfurilor şi mijloacelor de transport deplasate peste frontierele de stat ale statelor-membre ale GUAM, convenind asupra îndeplinirii procedurilor interne necesare pentru semnarea acestuia.

Reuniunea a fost încheiată prin semnarea Procesului-verbal de către conducătorii delegațiilor participante, în cadrul căruia au fost trasate acțiunile preconizate pentru etapa următoare a Proiectului.

Sursa: Serviciul Vamal

In this article


Join the Conversation

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.